in

Dodik na sednici Predsedništva BiH

Redovnoj sednici Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) koja je u toku u Sarajevu prisustvuje i član Predsedništva BiH iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik.

Dodik je ranije najavio prisustvo sednici, ali će, kako je to za RSE naveo njegov savetnik za unutrašnju politiku Radovan Kovačević „glasati onako kako je najavio medijima pre posete turskog predsednika“ i poštovaće odluke Skupštine RS (NSRS).

Političari iz RS, prema zaključku Skupštine RS, ne učestvuju u radu državnih institucija od kraja jula, nakon što je bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Incko nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Da će prekinuti bojkot Dodik je najavio novinarima u Banjaluci 24. avgusta, kada je potvrdio i dolazak na sastanak sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom koji je u poseti BiH boravio 27. avgusta.

„Moram ići kao izabrani predstavnik naroda. Ići ću i na redovne sednice, ali samo kako bih mogao glasati protiv svih odluka“, izjavio je tada Dodik novinarima.

Predstavnici opozicije u RS su na sastanku 30. avgusta izrazili nezadovoljstvo Dodikovom izjavom nakon sastanka sa Erdoganom, da „Dejtonski sporazum gotovo ne postoji“ i da je „potreban novi dogovor koji može stabilizovati BiH“.

Predsednik Partije Demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović ;novinarima je, nakon sastanka opozicije, rekao da je Dodikovo odustajanje od Dejtona „najozbiljniji udar“ na RS i na njene nadležnosti.

„Ograđujemo se od ovakvih štetnih ideja koje mogu proizvesti nesagledivu političku krizu u BiH“, istakao je Borenović.

Takođe je napomenuo i da opozicija ostaje privržena zaključcima RS da nema odlučivanja u institucijama BiH dok se pitanje Inckovog zakona ne razreši.

Dodik je zakazao konferenciju za novinare u Istočnom Sarajevu po zaveršetku sednice Predsedništva BiH.