in

Dodik na sastanku sa Erdoganom nije pomenuo Srbiju, zato sam se smejao

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik na sastanku sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, nijednom nije pomenuo Srbiju, već je tražio samo posredovanje Turske u unutrašnjim pitanjima BiH.

„Dodik je na poslednjem sastanku tražio pomoć i to jedino od predsednika Turske, u smislu da se uključi i posreduje u unutrašnjim pitanjima Bosne i Hercegovine, a onda je posle sastanka, na samoj konferenciji za medije pokušao da u to uvrsti i Srbiju, koju nije pominjao na sastanku. Zato sam se i smejao“, saopštio je Komšić.

Televizijske kamere uhvatile su Komšića da se smeje i prevrće očima dok posle sastanka izjavu novinarima daje Dodik, koji je u tom momentu govorio o ideji „novog političkog dogovora“ u BiH.

Dodik je rekao da je situaciju u Bosni i Hercegovini moguće rešiti uz posredovanje predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana, Srbije Aleksandra Vučića i Hrvatske Zorana Milanovića, koji bi, kako je kazao, mogli doprineti održanju dijaloga.

Erdogan je rekao da će Turska biti tu da pomogne unutrašnja pitanja BiH, koliko Bošnjacima, Srbima i Hrvatima to bude trebalo i ako se uspeju oko toga dogovoriti.

Hrvatski predsednik Zoran Milanović je rekao da Dejtonski sporazum ne bi trebalo dirati, čime je izazvao i reakcije političara u BiH.

Lideri opozicije u RS danas su istakli neće dozvoliti „raspakivanje“ Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je novi Dodikov predlog „još jedno izazivanje krize“.

Tagovi