in

Dodik će dati izjavu tužilaštvu o vili u Beogradu, izvređao TI BiH

Dodik će dati izjavu tužilaštvu o vili u Beogradu, izvređao TI BiH

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik potvrdio je da će sledeće sedmice u Tužilaštvu BiH dati izjavu u predmetu kupovine vile na Dedinju u Beogradu.

„Taj poziv je bio i ranije, ali je prolongiran, jer sam odlazio na službeni put. Oni to rade već tri, četiri godine, čak su jedan broj ljudi iz Pavlović banke neopravdano pritvarali“, kazao je Dodik novinarima u Banjaluci. On je negirao bilo kakvu krivicu u vezi sa kupovinom vile u Beogradu, navodeći da je celi slučaj politizovan.

„Taj predmet vodi tužilac koji je deset godina radio u američkoj ambasadi u Sarajevu. Iako su videli da od toga nema ništa, sada su iz političkih razloga, zbog ovog (specijalnog izaslanika SAD za Balkan Gabriela) Eskobara i sličnih ponovo pokrenuli to pitanje da bi Dodik bio glavna tema u medijima“, kazao je srpski član Predsedništva BiH.

Dodik je vilu na Dedinju u Beogradu kupio 14. maja 2007. godine za 750.000 evra.

Tada je tvrdio da je nekretninu platio novcem od kredita, ali se ispostavilo da je kredit u “Pavlović banci” podigao je tek godinu kasnije, 27. juna 2008.

Utvrđeno je da je zahtev za kredit overio pečatom Vlade RS, i to dok je bio premijer Republike Srpske.

Komentarišući današnju prijavi Transparensi Internšnela BiH (TI BiH) Komisiji za utvrđivanje sukoba interesa, jer su javna sredstva dodeljivana firmama čiji su vlasnici njegov sin i kćerka, Dodik je rekao da ga “nije briga šta oni kažu”.

“Nemam pojma na šta igraju, tačno je da imaju određene biznise, zar moja deca treba da budu gladna, ali to što dobijaju je u skladu sa zakonom”, kazao je Dodik, iznoseći niz uvreda na račun TI BiH.

SNSD predlaže ukidanje PDV-a na hranu i akciza na naftu

Dodik je rekao i da će njegova stranka Narodnoj skupštini Republike Srpske predložiti ukidanje akciza na naftu na mesečnom nivou, kao i uvođenje nulte stope poreza na dodatnu vrednost na osnovne životne namirnice i dečiju hranu. Dodik je naveo da bi nulta stopa PDV-a na ove proizvode važila do kraja godine, kao i da bi javne finansije RS na taj način izgubile 111 miliona maraka (oko 57 miliona evra).

Ovi predlozi posle Narodne skupštine trebalo bi da budu izglasani u parlamentu BiH.

“Mi ćemo predložiti našoj delegaciji u Domu naroda da predloži uvodjenje diferenicirane stope PDV-a. Stopa od 17 odsto ostala bi za većinu proizvoda, dok bi na luksuzne proizvode stopa PDV-a bila 22 odsto”, kazao je Dodik.

Naveo je da se predlaže ukidanje akciza na naftu i naftne derivate na mesečnom nivou.

Delegati SNSD-a juče u Domu naroda BiH nisu podržali predlog SDP-a o ukidanju akciza na gorivo, zbog čega taj zakon nije usvojen.

“Bilo je važno da se Narodna skupština RS opredeli za ovo, jer je ona ta koja odlučuje o svemu onome što je važno za RS, kao što je budžet”, kazao je Dodik, obrazlažući zbog čega u Domu naroda parlamenta BiH delegati njegove stranke nisu podržali zakon o ukidanju akciza na gorivo.