in

Doček patrijarha Porfirija 4. septembra u Podgorici

Protojerej Predrag Šćepanović izjavio je da će verni narod simbolično u malim litijama stići 4. septembra do Hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici da dočeka patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfirija i pozdravi mitropolita Joanikija.

Ustoličenje Joanikija je zakazano za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, a tenzije u državi su podignute jer se crkvenoj ceremoniji na Cetinju oštro protive crnogorske nacionalne organizacije, udruženja i gotovo sve opozicione parlamentarne partije.

Šćepanović je za radio „Svetigora“ nakon velike večernje službe u subotu, 4. septembra, najavio bogat kulturno umetnički program povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko primorskog, ali i dolazak hiljada ljudi iz svih krajeva Crne Gore.

Ustoličenje Joanikija najavljeno je za 5. septembar u Cetinjskom manastiru, uz prisustvo drugih arhijereja SPC na čelu sa patrijarhom Porfirijem.

Mitropolija crnogorsko-primorska SPC je prethodno odustala od dovođenja vernika na Cetinje u vreme ustoličenja.

Prisustvo na protestu zbog ustoličenja na Cetinju najavio je i predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić kazao je da neće prisustvovati ustoličenju mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija (Mićovića) na Cetinju, koje je zakazano za 5. septembar, rekavši da je moguća zabrana tog događaja krajnja mera ukoliko rizici budu predstavljali opasnost po građane.

Tagovi