in

Dobrodošao svako ko je za mir

Dobrodošao svako ko je za mir

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je u Istočnom Sarajevu, posle defilea povodom Dana Republike Srpske, da je to republika mira, okupljanja i slobode.

„Ovo je Republika Srpska. Republika mira, okupljanja, republika slobode, republika koja nikome ne preti, nikome ne želi zlo, republika koja je spremna da brani svoju slobodu, u ovoj republici je dobrodošao svako ko je za mir i miran život na ovim prostorima“, poručio je Dodik.

On je rekao da „ovaj prostor pripada Srbima koji su se 9. januara 1992. organizovali i formirali svoju Republiku Srpsku“.

Dodik je rekao da su najznačajniji i kolosalni deo Republike Srpske dali borci Republike Srpske.

„Odlučni smo da ostanemo ovde i nigde nećemo da idemo“, poručio je Dodik i dodao da nema prirodnije stvari nego da Republika Srpska voli Srbiju.

„Mi smo ostali u Bosni i Herceovini zato što smo morali, jer je Dejtonski sporazum omogućio ne samo mir, već uspostavio poredak u kojem je Republika Srpska sastavni i nezaobilazni faktor tog poretka“, istakao je Dodik.

On je rekao da srpski narod želi slobodu i život u svojoj Republici i da želi da Bošnjaci žive u miru i da se razvijaju, te da to traže i za sebe i dodao su Srbi posvećeni Republici i poštuju tuđe vrednosti, ali i da traže da se poštuje njihov identitet i da je „sloboda ključna reč srpskog naroda“.

„Ne možemo prihvatiti da lažni inkvizicijski sud kaže da RS nije stvorena 9. januara 1992. godine. Te 1992. ovde je bio mir. Ova Republika je stvorena u miru, a ona koja je pravljena 1. marta stvorena je u krvi“, istakao je Dodik.

On je dodao da policija Republike Srpske neće ni korak na tuđu teritoriju, ali da neće dozvoliti da na teritoriji Republike Srpske bilo ko učini nešto na štetu njenog naroda.

„Okupimo se oko Republike Srpske, bez nje nema slobode, razvoja i našeg opstanka na ovim prostorima. Nijedan srpski rukovodilac ne sme da dozvoli bilo koji drugi način organizovanja“, poručio je Dodik.

Uz „Marš na Drinu“ na ulici je razvijena zastava Republike Srpske od 500 metara koju su nosili civilni ešaloni defilea. Na čelu kolone koja je nosila zastavu bio je Dodik, članica Predsedništva BiH iz reda srpskog naroda Željka Cvijanović i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

Osim Dačića, među počasnim zvanicama iz Srbije su bili i ministi Danica Grujičić, Nikola Selaković, Darija Kisić.

Kako prenosi N1 Sarajevo, među počasnim zvanicama bio je i sin predsednika Srbije Aleksandra Vučića, Danilo Vučić koji nema službene funkcije.

Na Trgu Republike Srbije u Istočnom Novom Sarajevu u 19:00 biće upriličen vatromet uz koncert Policijskog orkestra MUP Republike Srpske.

Dan Republike Srpske biće obeležen u Brčko distriktu u ponedeljak, 10. januara.

Republika Srpska nastala je 9. januara 1992. godine pod prvobitnim nazivom Srpska Republika BiH.

Osnovali su je srpski poslanici u tadašnjoj Skupštini BiH nakon što su preglasani u ključnim pitanjima o opstanku Jugoslavije, a pripadnici druga dva naroda krenuli u secesiju, navodi RTRS.

Ustavni sud BiH proglasio je Dan Republike Srpske neustavnim.

N1 Sarajevo javlja da su boračka udruženja Federacije BiH najavila protest u Sarajevu zbog obeležavanja 9. januara, ali je on naknadno otkazan dok je najavljeno da će biti pojačano prisustvo policije MUP-a Kantona Sarajevo.

S druge strane, iz Udruženja žrtava i svedoka genocida su tražili hitnu reakciju međunarodne zajednice i bh. vlasti navodeći da je i previše bolno da se 9. januar obeležava nadomak Sarajeva, grada koji je bio pod opsadom najduže u modernoj istoriji.

Osim tih, usledile su i brojne reakcije političara iz Federacije BiH koji su najoštrije osudili obeležavanja ovog datuma za kojeg je državni Ustavni sud odlučio da je neustavan.

U Kulturnom centru Banski dvor u Banjaluci juče je u sklopu obeležavanja “Dana RS” 9. januara upriličena dodela odlikovanja zaslužnim institucijama i pojedincima pa se tako na tom spisku našao i predsednik Rusije Vladimir Putin.

Na svečanoj akademiji u Banjaluci Dodik je pričao o secesiji RS kazavši da narod RS ima pravo na to.