in

Dobro ćemo iskoristiti tih pola sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će u subotu ujutru razgovarati sa predsednikom Kine Si Đinpingom o nastavku saradnje dve zemlje i da će “dobro iskoristiti” tih pola sata, a jedna od tema biće i otvaranje aviolinija iz Beograda ka Pekingu i Šangaju.

Vučić, koji je u Pekingu prisustvovao otvaranju Zimskih olimpijskih igara, najavio je da će sutra ujutru razgovarati sa kineskim šefom države, a predstavnici Srbije su prvi koji će imati razgovore sa Sijem, posle njegovog današnjeg susreta sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

„Mi imamo deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, što je očekivano, ali smo povećali 22 puta naš izvoz, zbog Ziđina i železare Smederevo“, rekao je Vučić novinarima u Pekingu.

On je istakao da svaka suverena zemlja ima pravo na donošenje odluka gde će biti, aludirajući na pojedine lidere koji su iz političkih razloga bojkotovali otvaranje Zimskih olimpijskih igara.

Vučić je predočio da pojedini njegovi sagovornici, na otvaranju Igara, predstavljaju zemlje koja nemaju predstavnike na ZOI, poznati su kao američki strateški partneri, ali su danas u Pekingu.

“Važno je biti u Pekingu i ukazati poštovanje predsedniku Siju i NR Kini”, ocenio je Vučić.

On je rekao i da je otkazao druge sastanke u Pekingu, jer želi da se vrati u Beograd nešto ranije.

“Iskoristićemo tih pola sata sa predsednikom Sijem”, rekao je Vučić i najavio da će jedna od tema biti i da da Srbija otvori aviolinije prema Pekingu i Šangaju.

Posle pet godina let do Njujorka je postao profitabilan, što je fantastičan uspeh za malu kompaniju kao što je Er Srbija, istakao je Vučić.

“U teškim uslovima kovid-19 i strogih pravila koja važe u Kini bilo je teško organizovati susrete, ali razgovarali smo sa predstavnicima Poljske, Monaka i šeikom bin Zajedom al Nahjanom”, rekao je Vučić.

On je najavio i posetu šeika Beogradu, kako bi zajedno otvorili fabriku vakcina.

On je poželeo sreću takmičarima iz Srbije na ZOI.