in

Do sada stiglo 1.800 prijava građana u vezi sa ekološkim problemima

Ministarka zaštite životne sredine Srbije Irena Vujović izjavila je, da je putem jedinstvenog Ekološkog informacionog sistema resornog ministarstva, do sada stiglo oko 1.800 prijava građana, od čega je deo zahteva rešen, a deo je u proceduri.

Vujović je, nakon razgovora sa predstavnicima beogradskih opština i lokalnih samouprava iz 12 okruga u Srbiji o efikasnijem postupanju po prijavama koje građani šalju putem Ekološkog informacionog sistema, naglasila da se veliki broj prijava ponavlja, odnosno da više građana ukazuje na isti problem.

Ministarka je istakla da je za resorno ministarstvo u ovom poslu ključna dobra saradnja sa lokalnim samoupravama i apelovala na brzom zajedničkom radu, kako bi građani u najkraćem roku dobili povratnu informaciju povodom njihovog zahteva, navedeno je u saopštenju.

Prema njenim rečima, radom Ekološkog informacionog sistema dobiće se bolji uvid u to koji su ekološki problemi u lokalnim sredinama, što olakšava da se na republičkom i lokalnom nivou planiraju sredstva u budžetu za tu namenu.

Vujović je istakla da su predstavnici ministarstva u više upravnih okruga održali obuke inspektora za rad na aplikaciji “gReact” (Green Reaction), kako bi mogli efikasnije da reaguju na prijave građana.

Najavila je i nastavak obuka inspektora širom Srbije.

Kako je precizirano, ministarka je razgovarala sa predstavnicima svih beogradskih opština, ali i sa gradonačelnicima i predsednicima opština iz Borskog, Zaječarskog, Zlatiborskog Moravičkog, Raškog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog, Pčinjskog i Кosovskomitrovačkog okruga.