in

Do kraja jula zajednički softver na granici sa Srbijom

Do kraja jula zajednički softver na granici sa Srbijom

Ministar unutrašnjih poslova Severne Makedonije Oliver Spasovski najavio je da bi do kraja jula na graničnom prelazu sa Srbijom trebalo da bude aktiviran zajednički softver koji će “olakšati i značajno skratiti vreme prelaska”.

On je rekao danas da je pri kraju posao oko aktiviranja softvera na graničnom prelazu sa Srbijom koji se radi u okviru projekta One Stop Shop regionalne inicijative Otvoreni Balkan.

„To će značiti da ćemo mi i Republika Srbija moći da prenosimo podatke i informacije putem tog softvera i na taj način će se značajno skratiti vreme kontrola koje danas imamo. Ovo softversko rešenje će biti veoma brzo, očekujem da ćemo do kraja ovog meseca moći da aktiviramo softverska rešenja između nas i Srbije“, rekao je Spasovski.

On je, u intervjuu kablovsloj Televiziji 24, napomenuo da je već stupilo na snagu korišćenje elektronske naplate putarine i da makedonski „tagovi“ (uređaji) mogu da se koriste u Srbiji, a srpski u Severnoj Makedoniji.

Na pitanje da li će Otvoreni Balkan opstati nakon sukoba na Kosovu i reakcija albanskog premijera Edija Rame, Spasovski je naglasio da Otvoreni Balkan ne samo da funkcioniše, već i da se razvija kao koncept u okviru Berlinskog procesa.

Istakao je da je krajnji cilj Otvorenog Balkana slobodan protok ljudi, robe i usluga, radi unapređenja međusobnih odnosa i olakšavanja praktičnih kretanja i privrede.

„To je krajnji cilj, najveću korist od celog procesa treba da imaju svi građani. Ovaj proces je izrastao kao proces u kojem vlasništvo imaju države ovog regiona – Srbija, Makedonija i Albanija. U čitav ovaj proces želimo da uključimo sve zemlje u regionu. Na taj način će se ojačati i dobrosusedski odnosi“, rekao je Spasovski.

Tagovi