in

DNK potvrdio da njeni roditelji nisu njeni, suđenje s bolnicom zbog zamene beba

DNK potvrdio da njeni roditelji nisu njeni, suđenje s bolnicom zbog zamene beba

Javnost u celoj Crnoj Gori potresla je ovih dana priča o zameni beba u porodilištu Opšte bolnice Kotor 1978. godine. Tekst o tome je prvo objavio tivatski portal Bokanews, a potom svakodnevno prave priče i drugi mediji. Mnogi i u potrazi za senzacijom. Ali, možda će sve pomoći da mlada žena, koja je kao beba zamenjena u porodilištu u Kotoru, pored dobijenog sedmogodišnjeg sudskog postupka, dođe do svojih bioloških roditelja, navodi portal novski.me.

Ona danas živi u Švajcarskoj i zastupa je poznati novski advokat Vukašin Šimrak. Ispričao je medijima da je ona prilikom rođenja svog prvog deteta saznala da ima različitu krvnu grupu od roditelja i svoje sestre, i to je navelo na sumnju. Odlučila je da uradi DNK i uz podršku sestre, uspela je da u to ubedi roditelje. Rezultat DNK analize potvrdio je njene sumnje – da njeni roditelji nisu biološki, piše portal novski.me. Sudski postupak je trajao sedam godina, jer, prema navodima Šimraka, Bolnica Kotor uporno nije dostavljala dokumentaciju, koja je navodno izgorela u požaru.

Novskom portalu je ovim povodom izjavu dao direktor kotorske bolnice dr Davor Kumburović, koji je prvo izrazio iskreno žaljenje što je do ovog događaja došlo u ovoj ustanovi, nezavisno od toga što je to, kako kaže, bilo pre 45 godina. Izražava i empatiju prema osobi koja je lično, ali i njena porodica, doživela traumu koju će nositi do kraja života.

„Sam sudski postupak je počeo mnogo pre nego što sam ja došao na čelo bolnice, i jedino što sam kao odgovoran čovek mogao uraditi bilo je da u celosti i efikasno ispoštujem presudu. To sam i uradio, iako to nije bilo lako u ovim finansijskim okolnostima, ali sam cenio i na etičkoj ravni da to mora imati prioritet. Žao mi je što je taj postupak uopšte i vođen, jer se radilo o jasnoj situaciji, i što se nije ranije ušlo u ono što je oštećenoj i najvažnije – da se prizna greška i otkrije puna istina. U tom kontekstu, u meri u kojoj je to moguće, bolnica će sarađivati u rasvetljavanju slučaja, uz napomenu da imamo ograničenja zbog gubitka dela dokumentacije tokom požara“, napominje dr Kumburović za novski.me.

Dodaje da nije detaljno upoznat sa sistemom koji se tada koristio prilikom porođaja i označavanja beba, pa ne može ni da ulazi u objašnjenja što je i gde pošlo naopako.

“Međutim, nezamislivo mi je da bi se to moglo danas desiti. Naime, danas se odmah nakon porođaja, pred majkom, stavlja narukvica sa istim jedinstvenim brojem majci i bebi, tako da tu ne može doći do zabune”, tvrdi on.

Inače, uz pomoć matičara u tom periodu NN i njen advokat Šimrak su saznali da je bilo 15 porođaja, a prilikom jednog je beba preminula. Sud je zahtevao čak tri puta da se radi DNK analiza i brojna psihijatrijska vještačenja.

Prvostepenom presudom dosuđeno je da Bolnica Kotor isplati 250 hiljada evra materijalne nadoknade, a potom u žalbenom postupku, Viši sud umanjuje i taj iznos, pa dosuđuje 40 hiljada, a po 15 hiljada ocu i sestri, navodi portal novski.me. Za majku se vodi poseban postupak koji je još u toku, jer se usled emotivnog rastrojstva razbolela i nalazi se na lečenju. Ovi iznosi sa kamatama, ukupno su oko 100.000 evra, mada u poređenju sa sličnim slučajem i presudom u Francuskoj to nije ni deseti deo, navodi Šimrak.

Njegova klijentkinja, kaže, nastavlja borbu i nikakva materijalna nadoknada i presuda ne mogu biti satisfakcija za traumu koju je doživela ona i njena porodica.