in

Divlji zapad u BiH, indijansko-kaubojski ranč za beg od svakodnevice

Divlji zapad u BiH, indijansko-kaubojski ranč za beg od svakodnevice

U mjestu Trebižat kod Čapljine izgrađen je jedinstveni indijansko-kaubojski ranč, u duhu Divljeg zapada. Otvorena je i prva meksička kaubojska kantina u regionu, u kojoj vlasnik živi svoj san, bez stresa.

Buđenje uz reku, prirodu i domaće životinje na ranču uređenom u kaubojskom stilu za Tihomira iz Čapljine nešto je najlepše što je sebi mogao da priušti. A na tome je počeo da radi pre pet godina. Nakon što je ostao bez posla, odlučio je da ostvari svoj dečački san.

„Kao dete sam voleo vestern stil, čitao sam puno kaubojskih romana, gledao filmove i spontano sam počeo. Koliba je prvo napravljena, dođu tu prijatelji, nalože vatru, prespavaju, osete ovaj dah prirode“, priča Tihomir Sušac.

Pored kolibe, napravio je tradicionalni indijanski šator i meksičku kantinu. Zidove kolibe izgradio je od posečenih stabala, koja je još kao dete sam zasadio na obližnjem brdu. Od prirodnih materijala izradio je kaubojsko-indijanske eksponate, poput sekirica, strele i luka i drugih. Ima i originalnih primeraka.

„To su indijanski tomahavci, gvozdeni, a ima i kameni. Izvorni je kamen i ovo je negde iz polovine 18. veka, služili su za lov, a kasnije, nažalost, u odbrani protiv belaca i okupacije njihove teritorije“, pojašnjava Sušac.

N1

Društvo mu prave njegovi verni prijatelji – kobila Sara, magarac Pončo, mačak Gringo i pas El Toro. A pravi i jela na tradicionalan način iz eko uzgoja.

„Danas je za ručak pasulj, imam tu neke prijatelje, sve se radi prirodnim putem, samo domaća prirodna hrana bez ikakvih hemikalija i otrova. Kuvamo pasulj, gulaš, hercegovačku raštiku“.

Tihomir kaže da je ova meksička kantina koju je sagradio prva ne samo u BiH nego i regionu. Postala je mesto okupljanja svih onih koji žele barem na trenutak da ožive i dožive duh Divljeg zapada.

S obzirom na to da je ostao bez posla, teško je bilo – priznaje Tihomir – sve finansijski izneti, jer poslednji novac davao je za ranč. Vredelo je, kaže, jer danas je tu pronašao svoj duševni mir i sve ono za čim je žudeo još iz detinjstva.