in

Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima zbog obnove kuće Džafera Deve

Direktor Muzeja žrtava genocida pisao ambasadorima zbog obnove kuće Džafera Deve

Direktor srpskog Muzeja žrtava genocida Dejan Ristić uputio je pisma ambasadorima SAD, Nemačke, Izraela, Švedske, kao i šefu Delegacije EU u Srbiji, povodom namere vlasti u Prištini da obnove kuću ratnog zločinca Džafera Ibrahima Deve u južnom delu Kosovske Mitrovice, saopšteno je iz tog muzeja.

Ristić je ambasadore, kako se navodi u saopštenju, upoznao sa „mogućim višestruko opasnim posledicama te krajnje neodgovorne odluke“ i uputio molbu da sa sadržajem pisma upoznaju svoje vlade, odnosno Evropsku komisiju.

Muzej žrtava genocida, kako se navodi u saopštenju, zbog neposrednog učešća Deve u pripremanju i izvođenju zločina na području Kosova i Metohije tokom Drugog svetskog rata nad srpskim, romskim, jevrejskim i drugim nealbanskim stanovništvom, nameru za obnovu te kuće smatra „u najmanju ruku neprimerenom“.

Istakli su da očekuju da se „relevantne države i međunarodne organizacije“ blagovremeno oglase u vezi sa „otvorenim revizionističkim, anticivilizacijskim i nedemokratskim postupcima tzv. privremenih vlasti u Prištini“.

„Ovakvi postupci, suštinski anticivilizacijski, nedopustivi u Evropi koja još uvek vida rane Drugog svetskog rata i pamti desetine miliona nevinih žrtava nacizma, fašizma, ustaštva, antisemitizma, antisrbizma i anticiganizma, izazivaju sve veću zabrinutost u našoj zemlji“, navodi se u saopštenju.

Muzej žrtava genocida podseća da je i u februaru 2022. reagovao na najavu obnove te kuće, kada su Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) i Evropska unija poništile odluke da finansiraju projekat restauracije i konzervacije Devine kuće.

Džafer Deva je bio albanski političar sa Kosova i Metohije, koji je za vreme nacističke okupacije Jugoslavije u Drugom svetskom ratu sarađivao sa Nemcima i u okupiranoj Mitrovici formirao opštinsko veće, u kom je postao predsednik opštine.

Jedan je od osnivača kosovske organizacije Druga prizrenska liga, koja je za cilj imala etničko ujedinjenje svih Albanaca, kao i 21. SS divizije Skenderbeg.