Direktor “Beograd prajda”: Vučić promašio poentu zakona o istopolnim zajednicama

Direktor “Beograd prajda”: Vučić promašio poentu zakona o istopolnim zajednicama

Direktor „Beograd prajda“ Marko Mihailović izjavio je danas za Radio Slobodna Evropa (RSE) da su LGBT aktivisti „zbunjeni“ porukom predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne može da potpiše zakon o istopolnim zajednicama, ako ga usvoji Skupština Srbije.

Vučić je u intervjuu za list Blic koji je objavljen 1. maja rekao da je svojom funkcijom „obavezan da štiti Ustav“ koji „upućuje na Porodični zakon koji brak definiše kao zakonom uređenu zajednicu muškarca i žene“ i da zato zakon o istopolnim zajednicama ne bi mogao da potpiše i vratio bi ga Skupštini Srbije.

„Smatramo da je prilično čudno da predsednik Srbije, koji je inače i pravnik, pokreće pitanje oko neustavnosti zakona, koje apsolutno nije tačno. Ovaj zakon ne može biti protivustavan jer ovo nije zakon o istopolnom braku“, rekao je Mihailović.

Prema Nacrtu zakona o istopolnim zajednicama, koji je Ministarstvo za ljudska i manjinska prava objavilo u martu ove godine, taj akt neće priznati istopolni brak, koji je Ustavom Srbije definisan kao zajednica muškarca i žene, niti će istopolnim partnerima omogućiti usvajanje dece.

Zakon će dozvoliti registraciju partnerstva kako bi dobili neka od osnovnih prava koja do danas nemaju, poput prava na podelu imovine, nasleđivanja partnera ili učešća u donošenju odluka u slučaju bolesti, te posete partnera u bolnici ili zatvoru.

„Svi nacrti zakona koje je javnost imala prilike da vidi su vrlo jasni i ne dotiču se braka koji je ta problematična kategorija za neke ljude ovde, pa i u Vladi. Radi se o registrovanim partnerstvima koja ne menjaju definicije Porodičnog zakona“, naglasio je Mihailović. On je ukazao da su zakon pisali pravni stručnjaci, predstavnici svih relevantnih ministarstava.

„Ne razumem šta se radilo svih ovih meseci i šta smo mi svi zajedno radili ako će posle šest meseci predsednik ovako da prokomentariše i da pritom promaši poentu svega“, rekao je Mihailović, koji očekuje da će zakon biti usvojen, uprkos poruci predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Ne bih se previše bavio predsednikom i nadamo se da će Vlada uraditi svoj posao i da će ovaj zakon biti usvojen u najbržem roku. Očekujemo takođe da će biti potpisan i nadamo se da će biti pravosnažan u narednih godinu dana“, rekao je Mihailović.

Iz Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog nisu odgovorili na molbu RSE za komentar povodom izjave predsednika Srbije.