in

Dikić od Lakovića tražio da se sazna ko ugrožava Vučićevu bezbednost

Dikić od Lakovića tražio da se sazna ko ugrožava Vučićevu bezbednost

Nekadašnji general srpske Žandarmerije Bratislav Dikić tražio je od premijerovog savetnika za bezbednost Voja Lakovića da sazna ko iz okruženja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbednost njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

To je Vijestima saopštio potpredsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović.

Abazović je prethodno danima pozivao Lakovića da otkrije ko je njegova operativna veza, što ovaj nije učinio.

Dikić je osuđen na osam godina zatvora pred Višim sudom u Podgorici za pokušaj državnog udara na dan parlamentarnih izbora u Crnoj Gori oktobra 2016. godine.

Prvostepenom presudom, Dikić je osuđen za pomoć u pokušaju terorizma i stvaranje kriminalne organizacije.

Apelacioni sud je ukinuo tu presudu i postupak vratio na ponovno odlučivanje.

Vijesti su ranije objavile da je obaveštajni saradnik premijerovog savetnika za bezbednost Voja Lakovića tražio od njega da sazna ko iz okruženja predsednika Crne Gore Mila Đukanovića navodno pokušava da ugrozi bezbednost njegovog srpskog kolege Aleksandra Vučića.

To piše u dokumentu koji je Laković pre nekoliko meseci poslao šefu crnogorske tajne službe Dejanu Vukšiću, a u koji su Vijesti, kako navode, imale uvid i čiju autentičnost je potvrdio Abazović.

Nakon pisanja Vijesti reagovao je potpredsednik Vlade i koordinaror svih službi bezbednosti Dritan Abazović, koji je tražio da se saopšti ko je “operativne veza”.

Abazović je potvrdio za Vijesti autentičnost tog dokumenta, a potom pozvao Lakovića, premijera Zdravka Krivokapića i ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića da odgovore “ko im je operativna veza” iz druge države, koja traži tajne podatke ANB o navodnom ugrožavanju bezbednosti predsednika Srbije.

Laković ga je potom optužio za ugrožavanje bezbednosti, Spajić je kazao da nije nadležan za bezbednosni sektor, a Vukšić da su svi podaci koji dobiju tajni.

Krivokapić danima ne odgovara na pitanja o tom slučaju.

U međuvremenu je Laković optužio Abazovića da će biti odgovoran ako se desi nešto njemu i njegovoj porodici.