in

Devojka prijavila grupno silovanje u niškom kafiću, nadležni danima ćute i priča je sve zamršenija

Devojka prijavila grupno silovanje u niškom kafiću, nadležni danima ćute i priča je sve zamršenija

Slučaj navodnog grupnog silovanja u Nišu, koje je uoči novogodišnjeg dočeka prijavila jedna dvadesetosmogodišnja Leskovčanka izazvao je veliko uznemirenje građana, ali ni šest dana otkako je policiji prijavljen ovaj događaj nema zvaničnih informacija koje bi razjasnile šta se zaista desilo tog 30. decembra u kafiću u centru Niša.

Devojka je tvrdila da je napadnuta u toaletu ugostiteljskog objekta, te da je bila žrtva četvorice muškaraca koji su je navodno silovali. Kako je dalje navodila, otišla je kući gde joj je pozlilo, pozvala je Hitnu pomoć nakon čega je zbrinuta u niškoj bolnici, odakle je vrlo brzo otpuštena. S obzirom na to da je i lekarima govorila da je žrtva nasilnog seksualnog odnosa, rečeno joj je da to prijavi policiji što je iste noći učinila.

Osim potvrde da im je ovaj događaj prijavljen te informacije da je izveštaj sa prikupljenim dokazima juče upućen Višem javnom tužilaštvu, drugih oglašavanja niške policije o ovom događaju nije bilo. Ni Više javno tužilaštvo se ovim povodom još nije obraćalo javnosti ali prema nezvaničnim informacijama još nije donelo odluku o kvalifikaciji navodnog krivičnog dela što je uslov za dalje policijsko postupanje.

Razlog što organi gonjenja zasada ne preduzimaju ništa na procesuiranju navodnih silovatelja je što dokazi koje je policija pribavila, bar za sada, nisu podržali navode iz prijave koju je Leskovčanka podnela.

„Policija je sa njom obavila više razgovora, ona je iznela četiri verzije događaja. Njeni navodi su kontradiktorni, govorila je najpre o četvorici izvršilaca da bi na kraju optužila samo jednog. To bi se moglo objasniti činjenicom da je bila u alkoholisanom stanju ili eventualno šokom zbog nasilja ako je do njega stvarno došlo. Međutim, ni ostali dokazi ne govore u prilog njenoj priči. Mada je te večeri kafić bio pun, nema svedoka događaja, niko nije primetio ništa sumnjivo. Prosto je neverovatno da je ona bila u toaletu sa četvoricom muškaraca a da niko nije čuo njeno zapomaganje, zvuke otpora ili bilo čega drugog što bi ukazivalo da joj se desilo to o čemu govori. Niko od gostiju nije primetio na njoj ništa čudno ni kada je napuštala kafić, osoba koja bi pretrpela takav napad sigurno bi bila primećena. Ni medicinski nalaz nije potkrepio navode da je došlo do prisilnog seksualnog odnosa. Sve do sada prikupljene informacije govore da dela koje je prijavila nema, ali je na Višem javnom tužilaštvu da eventualno predloži prikupljanje novih dokaza“, navode sagovornici portala Nova upoznati sa ovim slučajem.

Kafić u kome je došlo do navodnog napada posluje 13 godina i važi za bezbedno mesto gde se ne okupljaju problematične osobe.

„To je mali prostor, gde teško prolazi bilo šta neprimećeno. Toaleti su takođe jako mali, neverovatna je tvrdnja da je u bilo koji od njih stalo pet osoba. S obzirom na to da je, kako tvrdi devojka, bila žrtva četvorice, to bi potrajalo, nemoguće je da se niko drugi ne bi obreo na tom mestu. Diskutabilno je zašto bi ti momci izabrali tako rizično mesto da sprovedu svoju nameru kada su to mogli da to učine drugde, gde bi bili mnogo manje u opasnosti da budu primećeni“, objašnjavaju izvori.

Dok se čeka oglašavanje nadležnih, Nišlije potpisuju peticiju kojom od MUP –a traže informaciju o istini o ovom događaju. Za manje od 24 sata čak 16000 ljudi potpisalo je online peticiju niške inciijative Kreni – Promeni kojom se traži da se javnost obavesti o svemu što se saznalo o ovom događaju. Kako je navedeno u njihovom zahtevu, “nedostatak informacija ostavlja prostor za osećaj nesigurnosti i širi paniku među građanima”.

Epilog ovog zamešateljstva za sada se ne nazire. Ono što je sigurno je da ukoliko se utvrdi da se ništa od onog što je navela nije desilo, mladoj Leskovčanki preti krivična prijava za lažno prijavljivanje. Krivični zakonik u članu 334. predviđa novčanu ili kaznu zatvora do jedne godine za onog “ko prijavi da je učinjeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti iako zna da to delo nije učinjeno.“

Izvor: Nova

Panika u Beogradu, devojke tvrde da su im u poznatom klubu sipali drogu u piće, oglasio se vlasnik