in

Dešavanja u Crnoj Gori podsećaju na 90-te kad su stvari otišle predaleko

Sve što se dešava ovih dana, a pogotovo jutros na Cetinju, i te kako treba da zabrine svakog građananina Crne Gore, Srbije i regiona u celini, jer podseća na početak devedesetih kada su stvari otišle predaleko, upozorio je direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov gostujući u Novom danu TV N1.

Popov je ocenio u Crnoj Gori propuštena prilika da se ide u smeru dijaloga, i od strane Srpske pravoslavne crkve, i od strane Vlade Crne Gora koja je, kako je naveo, pokušala nešto da učini u tom pravcu, i od strane susednih zemalja, pre svega Srbije.

Ocenio je i da destabilizacija prilika u Crnoj Gori može odgovarati jedino vlastima u Beogradu koje su, kako je rekao, i doprinele destabilizaciji prilika u toj zemlji.

„Srbija je stalno tretirala Crnu Goru kao nekog ko joj je zabio nož u leđa“, naveo je Popov i dodao da se Beograd trenutno drži po strani, verovatno zbog toga što je dobio upozorenje međunarodne zajednice da „drži prste dalje od Crne Gore“.

Kazao je i da bi ustoličenje mitropolita crnogorsko-primorskog u Cetinjskom manastiru, da je situacija normalna, bilo i normalan crkveni čin, jer se to već dešavalo 41 put dosad.

„Ali samim tim što se crkva umešala u politiku, ovo je postalo političko pitanje“, kazao je Popov.

Mišljenja je i da je Evropska unija u prethodnom periodu mirno gledala na litije u Crnoj Gori, jer je „priželjkivala da se na neki način skloni auzoritarni režim u Crnoj Gori, smatrajući da je to na neki način poslednja oaza komunizma“.

„Kako je to više dobijalo prizvuk klerikalizacije i destabilizacije Crne Gore, to se sve manje sviđalo EU“, dodao je gost Novog dana.

Jedino što je donekle balansiralo situaciju u Crnoj Gori je, prema njegovim rečima, Vlada Zdravka Krivokapića koja je u međuvremenu, kako je naveo, izgubila podršku onih koji su je doveli na vlast, a naravno nije dobila podršku onih koje je srušila sa vlasti.