in

Deo opozicije iz Srbije čestitao Dan Republike Srpske

Deo opozicije iz Srbije čestitao Dan Republike Srpske

Narodna stranka, pokret Dveri i koalicija NADA, koju čini Novi DSS i Pokret za obnovu kraljevine Srbije, čestitali su Dan Republike Srpske, 9. januar.

U saopštenju Narodne stranke navodi se da je delegacija te partije položila vence na Spomenik palim borcima na groblju Sveti Pantelija u Banjaluci za više od 23.000 poginula boraca Vojske Republike Srpske.

Generalni sekretar Narodne stranke Stefan Jovanović je u čestitki građanima Republike Srpske naveo da je Republika Srpska temelj, kao i jedina garancija opstanka i budućnosti srpskog naroda zapadno od Drine.

U čestitki pokreta Dveri navodi se da je na današnji dan, pre 31 godinu, izvojevana „jedna od najvećih srpskih nacionalnih pobeda“, kada je Republika Srpska osnovana.

„I pored mnogobrojnih pritisaka, što iz same BiH, što iz inostranstva, da se Republici Srpskoj umanje nadležnosti, pa čak i da bude ukinuta, ona snažno odoleva i ostaje odbrambeni bedem srpskih nacionalnih interesa“, naveli su Dveri.

Predsednik Novog DSS Miloš Jovanović rekao je da je Republika Srpska najvažnija tekovina ratova koji su devedesetih godina prošlog veka bili nametnuti srpskom narodu i ona je danas uslov opstanka, slobode i nezavisnosti srpskog naroda zapadno od Drine.

Predsednik POKS Vojislav Mihailović naveo je da ogromne žrtve koje su utkane u nastanak Republike Srpske obavezuju da se „odupremo centralizaciji Bosne i Hercegovine, umanjenju značaja srpskog entiteta i ingerencija koje je dobio Dejtonskim sporazumom“.