in

Deo navoda o lošim uslovima u Adaševcima se ispostavio kao netačan

Pet dana nakon što je ekipa N1 posetila prihvatni centar Adaševci, gde su se izbeglice žalile na loše uslove pa čak i fizičko kažnjavanje komesar za izbeglice Vladimir Cucić rekao je za N1 da je deo tih navoda proveren, i da se ispostavio kao netačan, te da će navodi o fizičkom nasilju svakako biti ispitani.

Kaže i da je naložio da se razmontiraju šatori u kojima su uslovi bili najlošiji, a da se „primoravanje na čišćenje kampa“ ne koristi kao forma kažnjavanja, nego da je u pitanju bila nespretna formulacija upravnika kampa.

Podsetimo, dva i po meseca nakon što je u javnosti odjeknula priča o bokserima avganistanske reprezentacije, koji su, posle svetskog prvenstva u Beogradu – odbili da se vrate u Avganistan, jedan bokser iz nacionalnog tima kontaktirao je redakciju N1.

Na njegov poziv, naša ekipa otišla je u prihvatni centar Adaševci kod Šida. Tamo ga nisu zatekli, međutim, kamera je posvedočila nagomilanoj traumi izbeglica, i možda, premoru onih koji su skoro sedam godina zaduženi da o njima brinu.

Tagovi