in

Denis Kolundžija dobitnik godišnje nagrade NDNV za najboljeg novinara

Novinar Denis Kolundžija dobitnik je godišnje nagrade Nezavisnog društvo novinara Vojvodine (NDNV) za najboljeg novinara, saopštio je NDNV.

Nagradu za istraživačko i analitičko novinarstvo dobila je Ivana Gordić Perc, nagradu za najbolju novinarku koja izveštava na jezicima manjinskih nacionalnih zajednica Margareta Tomo, a dobitnik regionalne nagrade „Mirko Đorđević“ je Andrej Nikolaidis iz Crne Gore.

Komisije za dodelu nagrada NDNV ocenila je da je Denis Kolundžija novinar u pravom smislu te reči, da o malim ljudima i lokalnim problemima vešto kreira velike i bitne priče.

„Sem američke političke scene koju pasionirano prati, Kolundžija je vrstan poznavalac vojvođanskih političkih prilika, a jedinstveni autorski pečat dao je Newsletteru Voice, koji je postao prepoznatljiv i originalan upravo zahvaljujući njegovoj pronicljivosti, analitičkom talentu, jezičkim veštinama i baš kako treba doziranom cinizmu“, navodi se u saopštenju.

Dobitnica nagrade za istraživačko i analitičko novinarstvo Ivana Gordić Perc prva je novinarka koja je javnost izvestila o nehumanim uslovima u kojima žive vijetnamski radnici angažovani u izgradnji kineske fabrike Ling Long u Zrenjaninu.

“Ta Voice priča obeležila je kraj 2021. godine i to ne samo u Srbiji, već je izazvala reakcije i raspravu i u Evropskom parlamentu i u Ujedinjenim nacijama”, tvrde iz NDNV dodajući da je novinarka pokazala i izuzetnu hrabrost i doslednost u izveštavanju o vijetnamskim radnicima, jer je na terenu svakodnevno bila suočena sa pritiscima i pretnjama onih koji su ceo slučaj pokušavali da zataškaju.

Najbolja potvrda novinarskih veština i novinarske etike novinarke Családi Kör i Szabad Magyar Szó Margarete Tomo jesu brojni izveštaji, intervjui, reportaže koje je kreirala, navodi se u saopštenju i dodaje da ona postavlja neugodna pitanja političarima, direktorima, piše pisma ministarstvima, traži informacije od nadležnih.

Tagovi