in

Darmanović: Stvari bi bile drugačije da Crna Gora nije članica NATO saveza

“Teško je reći kakva će biti personalna rešenja u novoj Vladi Crne Gore osim što se manje – više zna i gotovo je sigurno da će njen premijer biti lider URA-e Dritan Abazović”, rekao je za N1 Srđan Darmanović, politikolog i član Venecijanske komisije.

Darmanović je istakao da će u sastav vlade sigurno ući manjinske partije.

„Koncept je da u njoj ne učestvuje Demokratski front, a onima koji žele novu vladu nije u interesu da dosadašnja vlada bude dugo u tehničkom mandatu“, ističe Darmanović.

Dodao je da je prethodnu vladu obeležilo njeno formiranje, i promena vlasti nakon trideset godina, a karakteristično je bilo, ne samo bliska saradnja sa SPC-om nego i podređeni položaj.

“Tu su bili i ljudi koji su lojalni i u bliskom odnosu sa SPC-om. Ta vlada je u dobroj meri došla na talasu srpskog nacionalizma. Bila je veoma heterogena. Koalicione partnere nije objedinjavalo ideološki ništa drugo osim nastojanja da smene socijaliste”, kazao je Darmanović.

Smatra i da osim što je Crna Gora izgubila ogromno vreme, u širem smislu nije loše da se društvo navikne na pad vlada i da se zbog toga neće dogoditi smak sveta.

“Status verskih zajednica je regulisan zakonom. Postoji jedna vrsta podele na CPC i SPC među pravoslavcima. SPC je nametnuta, a autokefalna CPC je izbrisana dekretom. Ne želim sporiti da SPC ima većinsku podršku u Crnoj Gori, ali je jasno kakvu su ulogu verske zajednice imale u sukobima. SPC negira crnogorski identitet i to njeni čelnici ne kriju”, kazao je Darmanović.

Na pitanje da li će sada možda doći do pomirenja, Darmanović misli da to ne može nijedna vlada na kratak rok.

“Verovatno rasplet ove krize ne bi izgledao ovako da Crna Gora nije članica NATO-a, to joj donosi status da je saveznica organizacije koja počiva na principu ‘svi za jednog, jedan za sve’.  Da toga nije bilo verovatno bi neke druge sile koje su prisutne na zapadnom Balkanu, sa svojim saveznicima delovale još jače prema Crnoj Gori u političkom smislu”, kaže Darmanović te dodaje da o tome svedoči činjenica da su i EU i članice NATO-a s pažnjom pratili šta se dešavalo proteklu godinu.

Smatra i da bi stvari u BiH bile dosta drugačije da je članica NATO saveza.

“BiH je zemlja u kojoj se sudaraju dve geopolitičke sile. Jedna koja vuče zemlju prema evroatlanskoj zajednici i druga koja je vuče na istok. To ne znači da je taj problem nerešiv. Vjerujem da nećemo ostati da se čitav region ne pridruži evroatlanskoj zajednici. Rešenje za neke zemlje koje imaju bliske odnose sa Srbijom, uvek zavisi od situacije u njoj. Zamislite situaciju da Beograd sutra objavi da želi da bude EU i članica NATO-a, zbog toga su bitne i susedne zemlje koje imaju svoje interese u BiH. Ukoliko bi u Srbiji duže vremena preživljavala ideja koju zemlju vuče na istok, mi možemo da živimo s tim, ali će itekako biti opterećenje”, zaključuje Darmanović te dodaje da je ovaj prostor ipak dvorište EU.