in

Darko Elez traži da zatvorsku kaznu služi u Srbiji

Darko Elez, koji u Bosni i Hercegovini osuđen na 15 godina zatvora zbog organizovanog kriminala, zatražio je da kaznu služi u Srbiji.

Banjalučki portal Srpska.info objavio je da još nije poznato kada će pravosudni organi u Srbiji doneti odluku.

„Podneli smo zahtev za izručenje, a o tome treba da odluči Srbija. On je podneo zahtev, jer na to ima pravo s obzirom da je državljanin Srbije. O tome kada će to biti, za sada nemam informaciju, jer bezbedonosne službe u Srbiji o tome nisu obavestile ni mene ni ministarstvo pravde BiH“, kazao je Elezov advokat Senad Kreho.

On je demantovao informacija da će Elez u Srbiji svedočiti protiv osumnjičenih za najteže zločine u Srbiji.

“Nebuloze su i priče da ima i da će im dati informacije o tome ko je umešan u plan atentata na predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Postoji sporazum koji je tajna i koji ja ne mogu da otkrijem. U njemu nema obaveza svedočenja protiv bilo koga. Pojedini mediji u Srbiji prave sapunicu od ovog slučaja”, naveo je Kreho.

Nakon što je Elez u celosti priznao krivicu, sud BiH ga je u novembru 2021. godine osudio na 15 godina zatvora za krivična dela, za koja je optužen u slučaju “Lutka”.

Osuđen za teška krivična dela počinjena na području BiH, među kojima su ubistva počinjena “metodama mafijaških likvidacija” tokom 2018. i 2019. godine, zatim planiranja i pokušaje ubistava na području Istočnog Sarajeva i Bijeljine, te iznude, zastrašivanja i druga krivična dela na štetu oštećenih osoba sa područja BiH.

Sporazumnim priznanjem, Elez se odrekao prava na suđenje i prava na žalbu na presudu koju mu na osnovu sporazuma izrekne sud BiH, te pristao na saradnju sa tužilačkim institucijama BiH i Srbije u rasvetljavanju teških krivičnih dela, saopšteno je ranije iz tužilaštva BiH.