in

Danas tropski dan, kad se očekuje “pik toplotnog talasa”

Danas tropski dan, kad se očekuje “pik toplotnog talasa”

Još jedan tropski dan je pred nama. Temperatura danas do 35 stepeni. RHMZ je za danas aktivirao narandžasti i žuti meteoalarm, a za sredu i četvrtak crveni. Tada se očekuje prvi pik toplotnog talasa, temperatura do 40 stepeni.

Vrućine nam donosi afrički anticiklon. To predstavlja polje visokog vazdušnog pritiska, poreklom iz Afrike. U letnjem delu godine, taj anticiklon jača, i pomera se ka severu, zahvatajući Evropu. On svojim strujama kupi topli vazduh iz tropskih širina, kao i čestice saharskog peska, i prenosi ih zajedno do Evrope.

Jezgro vreline nalazi se iznad severa Afrike, odnosno iznad Alžira, Maroka, Tunisa…i danas će u tim predelima temperatura biti i do 49 stepeni. U Evropi, najtoplija će biti Španija, sa 40 stepeni, dok će u našim predelima temperatura danas biti do 35.

Ovih dana posebnu pažnju treba posvetiti biometeorološkoj prognozi i UV zračenju.

Tegobe se kod većine ljudi javljaju ukoliko se vežu najmanje tri tropska dana, što će svakako biti slučaj ove nedelje, jer nas očekuje barem sedam uzastopnih tropskih dana. Meteoropatske reakcije mogu biti izražene u vidu promenljivog raspoloženja i glavobolje.

Zbog vedrog neba, danas će UV zračenje biti intenzivno, a vrednosti UV indexa vrlo visoke od 8 do 10. Izlaganje suncu u najtoplijem delu dana je opasno, te se ne savetuje duži boravak na otvorenom. Preporučuje se adekvatna zaštita od sunca u vidu naočara za sunce, šešira, i krema sa zaštitnim faktorom. U saobraćaju je neophodna povećana pažnja.

Danas će duvati umeren do pojačan severni i severozapadni vetar. Vetrovito će biti jedino na istoku Srbije.

Maksimalna temperatura od 31 stepen na jugu, do 34,35 na severu. Bitno je napomenuti da su ovo vrednosti koje se očekuju u hladu i da će na suncu biti nekoliko stepeni toplije.

Od srede će severne vetrove zameniti južni, pa će nam uslediti dodatni priliv tog toplog vazduha. Tako će u sredu i četvrtak biti još toplije, uz temperaturu do 40 stepeni.

Od sutra će nam pristizati i vlaga sa mediterana, pa će atmosfera biti nestabilnija. U četvrtak i petak ima uslova za pojavu lokalne grmljavine i pljuska, ali će svakako veći deo dana biti sunčan.

Blagi pad temperature, na vrednosti oko 30 stepeni očekujemo u petak, dok će od vikenda, temperatura ponovo biti preko 35.