in

Danas samo uvod u vreli talas, očekuju nas i temperature od oko 40 stepeni

Danas samo uvod u vreli talas, očekuju nas i temperature od oko 40 stepeni

Ponedeljak nas uvodi u intenzivan i dugotrajan toplotni talas. Narednih sedam dana, temperatura će biti iznad 30 stepeni. Najtopliji dani će biti sreda i četvrtak, kada će živa u termometru da se približi 40-tom podeljku na Celzijusovoj skali.

Afrički anticiklon jača, širi se ka Evropi, i donosi nam vreo tropski vazduh.

Najviše temperature se očekuju u Španiji, do 40 stepeni, dok će u Italiji i na Balkanu, temperatura danas biti do 35 stepeni. Zbog velikih vrućina, meteorološke službe, širom Evrope, su aktivirale upozorenja.

Danas će biti sunčano i toplo. Zbog vedrog neba, UV zračenje će biti intenzivno, a vrednosti UV indeksa visoke, iznosiće 9 ili 10.

Izbegavajte direktno izlaganje suncu u najtoplijem delu dana. Preporučuje se adekvatna zaštita u vidu šešira, naočara za sunce, i krema sa zaštitinim faktorom.

Što se tiće vetra, on će danas imati slab do umeren intenzitet i pretežno severni i severozapadni smer.

U najtoplijem delu dana, temperatura viša od 30 stepeni u celoj zemlji, a najtoplije će biti na krajnjem severu, uz temperaturu do 35 stepeni.

Ove tropske vrednosti temperatura očekujemo i u nastavku nedelje. Temperatura će biti i do 40 stepeni.

Do četvrtka će biti sunčano i suvo, a u četvrtak i petak, ima uslova za pojavu loklanih pljuskova i grmljavine.

Narednih dana, pored topskih dana, upozoravamo i na torpske noći. U velikim gradovima, minimalna temperatura preko 20 stepeni.