in

Dan uživo o situaciji u Ukrajini, “švajcarskim tajnama”, otvaranju rudnika…

“Ukrajina nikad nije ni bila istinska država” poručio Vladimir Putin sinoć u dugom televizijskom obraćanju naciji i priznao Donjeck i Lugansk, dve otcepljene proruske regije na istoku Ukrajine, naredivši ruskoj vojsci da odmah krene u “operaciju očuvanja mira”. To je izazvalo oštre kritike Zapada i pojačalo strahove da je rat na pomolu. Aktuelnu situaciju u Ukrajini za Dan uživo analizira istoričar Prof. dr Aleksandar Životić sa Filozofskog fakulteta u Beogradu.

Brisanje granice između državnog i partijskog interesa, odnosno izrazita angažovanost predstavnika vlasti da državne institucije koriste kao kanal za obezbeđivanje podrške vladajućoj stranci i građenje kulta ličnosti Aleksandra Vučića, čemu su bitno doprinosili i najuticajniji mediji, obeležilo je period „kampanje pre kampanje“. Šta još donosi Izveštaj o periodu pre raspisivanja izbora? O tome razgovaramo sa Tamarom Branković iz Posmatračke misije Crta.

Ministarstvo rudarstva i energetike dalo je dozvolu kineskoj kompaniji Ziđin na istraživanje olova, cinka, srebra, bakra i zlata na području tri beogradske opštine – Barajevo, Sopot i Voždovac. Ekološki aktivisti i meštani strahuju da bi otvaranje ovih rudnika moglo da zbriše sa lica zemlje desetak sela u okolini Beograda. Gost Dana uživo je Marko Popović iz Inicijative Eko Barajevo.

U emisiji se bavimo i aferom „Švajcarske tajne“ o kojoj razgovaramo sa Bojanom Jovanović, novinarkom i zamenicom urednika KRIK-a

Gošće “Scene” ovog utorka su glumice Sloboda Mićalović i Teodora Ristovski.

Dan uživo – na programu N1 od 16.20.

Tagovi