in

Dan uživo: Bioinženjering – otključavanje tajni mozga

Više od 80 medija u svetu koji se bave proverom istinitosti i ispravnosti iznetih činjenica, među njima i Istinomer, uputili su otvoreno pismo direktorki You Tube zahtevajući da ta platforma prestane da bude jedan od glavnih kanala za plasiranje dezinformacija na internetu, što se posebno razbuktalo upravo u godinama borbe sa pandemijom kovida-19. Gošća Dana uživo biće Jovana Prešić, novinarka i projektna koordinatorka Istinomera.

Svetom je pre nekoliko dana odjeknula vest da je američka neurotehnološka firma „Neuralink“, čiji je suosnivač milijarder i preduzetnik Ilon Mask, sve bliže početku testiranja moždanih čipova na ljudima. Nešto što je do sada zvučalo kao naučna fantastika moglo bi da postane deo stvarnosti i kod nas. Međutim, kao i mnoga druga dostignuća tog tipa i ovo otvara mnoga pitanja – od medicinske opravdanosti do etičnosti i mogućnosti zloupotrebe. Da li će čipovi u mozgu moći da kontrolišu naše misli i sećanja? O ovoj temi razgovaraćemo sa Prof. Nenadom Filipovićem, rektorom Kragujevačkog univerziteta i rukovodiocem Centra za bioinženjering.

Naša Ksenija Pavkov izvestiće sa dogaađaja „Novi Sad mora biti slobodan Grad!“ na kojem će biti uručene plakete Borcima za slobodan Grad: reditelju Želimiru Žilniku, novinarki Marini Fratucan, profesoru i politikologu doc. dr Radivoju Jovoviću, aktivistkinji i novinarki u penziji Veri Šoti i aktivistkinji iz Zelene mreže Vojvodine Oliveri Radovanović.

U „Sceni“ ćemo ugostiti Jovanu Tomić, perspektivnu rediteljku mlađe generacije iza koje su već sada deseci zapaženih i nagrađivanih pozorišnih predstava. No, sva pažnja ovih dana je na nagrađivanoj predstavi „Kretanje“, koju je prema tekstu Dimitrija Kokanova režirala u produkciji Bitef teatra, a za koju joj je, nakon trijumfa na 65. Sterijinom pozorju gde je nagrađena u šest kategorija, Udruženje dramskih umetnika Srbije (UDUS) dodelilo Nagradu “Bojan Stupica”.

Tagovi