in

Dačić: Ulazak Kosova u Savet Evrope bi uticao na naš odnos sa tom organizacijom

Dačić: Ulazak Kosova u Savet Evrope bi uticao na naš odnos sa tom organizacijom

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić izjavio je da bi odnosi Srbije sa Savetom Evrope mogli da se pogoršaju ako ta organizacija primi Kosovo u članstvo i da Beograd možda neće učestvovati na samitu šefova vlada koji priprema predsedavajući Island.

Dačić je rekao da „Island priprema samit šefova vlada i da je njima bitno da postoji jedinstvo“, a da Srbija neće učestvovati „ako Kosovo bude primljeno u Savet Evrope“.

„Ja sam mislio da je Kosovo uslove za članstvo osiguralo odavno, oni imaju dve trećine država (Saveta Evrope) koje ih podržavaju, ali mnoge zemlje nisu zadovoljne i nisu raspoložene da pre završetka dijaloga Beograda i Prištine donose odluke koje mogu da naruše dijalog“, kazao je Dačić u emisiji „Pravi ugao“ Radio-televizije Vojvodine.

On je ponovio da je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto, sa kojim se juče sastao, ponovo ukazao da Mađarska, koja je priznala Kosovo, neće podržati članstvo Kosova u Savetu Evrope.

Na pitanje o odnosu Srbije prema uvođenju sankcija Rusiji, Dačić je rekao da je i dalje na snazi odluka doneta na početku rata u Ukrajini, na sastanku Saveta za nacionalnu bezbednost.

„Pitanje uvođenja sankcija je pitanje od našeg nacionalnog interesa i u tom maniru će se i odlučivati. Taj stav nije načet niti se razmišlja o njegovoj promeni“, rekao je on.

On je kazao da je Srbija „prinuđena da razmišlja“ o pitanju Kosova i uvođenja sankcija Rusiji kao o jednom pitanju jer bi države koje podržavaju teritorijalni integritet Srbije mogle da promene stav ako Beograd uvede sankcije Moskvi.

Dačić je naveo da zvaničnici SAD ocenjuju da su odnosi te zemlje sa Srbijom u usponu i da različiiti stavovi Vašingtona i Beograda o bitnim nacionalnim pitanjima, poput priznanja Kosova, nisu prepreka za razvijanje ekonomske saradnje dve države.

Dodao je da je Memorandum o saradnji, koji je potpisao sa ambasadorom SAD u Beogradu Kristoferom Hilom, „korak koji je falio i koji Srbija nije imala u odnosima sa Amerikom“.

„Drastično različiti stavovi dve države o pitanjima koja su od ogromnog nacionalnog značaja nisu nikakva prepreka da razvijate ekonomsku saradnju, i saradnju u oblasti bezbednosti, sporta i kulture. Bavite se pitanjima oko kojih nema spora“, rekao je šef srpske diplomatije.

Na pitanje da li je razvijanje ekonomske saradnje sa SAD zaobilazni način da ta država utiče na promenu stava Beograda o priznanju nezavisnosti Kosova, Dačić je kazao da je to „teško moguće“.

„Beograd će teško promeniti svoj stav, ali je spreman na kompromise. Jedna od naših crvenih linija je Zajednica srpskih opština. Ako je bilo šta što potpisujemo nešto što nećemo dobiti, zašto onda nešto novo da potpisujemo. Nema priznanja Kosova, nema ulaska Kosova u UN, treća stvar je fizička bezbednost“, naveo je Dačić.

„Nema otopljavanja odnosa sa Zagrebom ako pokušava da prevaspitava Beograd“

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavo je da ne postoji prepreka za bilateralne sastanke sa zvaničnicima Hrvatske višeg ranga ali da problemi nastaju kada ta strana počne sa „antisrpskim narativom“ i pokušajima da se promene mišljenja Beograda o istorijskim dešavanjima.

Prvi potpredsednik vlade Dačić je u emisiji Pravi ugao izjavio da se odlično razume sa ministrom spoljnih poslova Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom,ali da „on misli da je potrebno da prevaspita“ Beograd i da je to ono što sprečava „otopljavanje odnosa“ dve države.

„Ja nisam želeo da govorim stvari koje bi mogle da izazovu probleme. Premijer Hrvatske Andrej Plenković je promašio temu svojim izjavama. Nemoguće je govoriti o agresiji a očekivati da niko ne reaguje iz Srbije, nije realno. Ako se mi stalno vraćamo na to, nećemo moći da ostvarimo napredak u odnosima“, rekao je on.

Dačić je dodao da Srbija nije pokazala slabost time što je „pružila ruku za dogovore“ i da je sastanak u Zagrebu pozitivna stvar iako nije bilo sastanaka na bilateralnom nivou.

„Ako mi želimo da postignemo u odnosima nešto ozbiljno, ne smemo da imamo ambicije da disciplinujemo ili menjamo nečije mišljenje o istorijskim dešavanjima. Iz tog razloga nije bila korektna izjava Plenkovića“, rekao je on.