in

Dačić u Turskoj na inauguraciji Erdogana očekuje nastavak saradnje

Dačić u Turskoj na inauguraciji Erdogana očekuje nastavak saradnje

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić koji je danas u Ankari prisustvovao inauguraciji turskog predsednika Redžepa Tajipa Erdogana, izjavio je da Srbija očekuje nastavak bilateralne saradnje na svim nivoima, od političke, do ekonomskih, kulturnih i turističkih, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

„Očekujemo da i u sledećem mandatu predsednika Erdogana naši odnosi budu bolji na svim nivoima, od političkog nivoa, pa do ekonomskih, kulturnih, turističkih i svih drugih veza koje mi razvijamo uspešno u poslednjim decenijama“, rekao je Dačić.

Dačić je rekao da je na inauguraciji prisustvovao veliki broj zvanica na različitim nivoima, od šefova država i vlada do ministara spoljnih poslova i predsednika parlamenata, i dodao da je iskoristio priliku i za susrete i razgovore sa nizom svojih kolega.

Među brojnim svetskim zvaničnicima ceremoniji u Ankari prisustvovali su generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg, predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev, predsednik Državne Dume (donjeg doma ruskog parlamenta) Vjačeslav Volodin, mađarski premijer Viktor Orban, predsednik Venecuele Nikolas Maduro, šefovi velikog broja država iz Afrike, sa Bliskog istoka i iz Azije.

„Sve u svemu, ovo je bio značajan dan za našu državu, zbog toga što smo bili prisutni na mestu gde se okupio veliki broj svetskih zvaničnika“, rekao je Dačić.

Erdogan, koji je 20 godina na vlasti, danas je položio zakletvu i započeo treći mandat kao predsednik Turske.

Erdogan (69), koji je pobedio sa 52 odsto glasova u drugom krugu predsedničkih izbora 28. maja, položio je zakletvu pred parlamentom na novi petogodišnji mandat i obećao da će dužnost obavljati „nepristrasno“.

Predviđeno je da Erdogan posle polaganja zakletve poseti mauzolej osnivaču Republike Mustafi Kemalu Ataturku. Tokom večeri je predviđena protokolarna ceremonija u predsedničkoj palati i prijem, posle čega će on saopštiti sastav svoje vlade.