in

Dačić: Svi iz vlasti treba zajedno da nastupe na izborima

Dačić: Svi iz vlasti treba zajedno da nastupe na izborima

Predsednik Socijalističke partije Srbije (SPS) Ivica Dačić izjavio je da „ostaje pri stavu da bi stranke vladajuće koalicije trebalo da nastupe na jednoj listi“ na predstojećim izborima.

„I ne mislim to zbog izbornog rezultata, nego smatram da bi sve partije kojima je interes zemlje na prvom mestu trebalo da stanu na jednu stranu, posebno zbog sve većih pritisaka i izazova sa kojima se suočavaju“, rekao je Dačić, za današnje Večernje novosti.

Kako je dodao, „naravno, konačnu odluku daće Vučić i Srpska napredna stranka kao najveća stranka“.

„Kakva god da bude odluka, mi smo za nastavak saradnje koja se pokazala kao veoma uspešna“, naglasio je Dačić.

Zahtevi dela opozicije se ne tiču izbornog procesa, već su dobar biznis

Dačić je ocenio danas da se zahtevi koje je deo opozicije predstavio na prvom sastanku sa predstavnicima Evropskog parlamenta u okviru međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima ne tiču izbornog procesa, već da su „dobar biznis“.

Predsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas saopštio je u sredu da je tokom konsultativnog sastanka sa EP zatraženo da se dodeli jedna preostala nacionalna frekvencija, da novinarska udruženja predlože ljude koji bi uređivali Radio-televiziju Srbije (RTS) i da se načine izmene u izbornom sistemu.

„Pa ako može da se iskoristi (dijalog) da neko dobije nacionalnu frekvenciju, što je dobar biznis – to nema veze sa izbornim procesom“, kazao je Dačić za RTS.

On je upitao da li su to predlozi o kojima stvarno može da se razgovora u unapređenju izbornog procesa, ili je reč o „raznim performansima i biznisima“.

Dačić je naveo da će se danas sastati sa predstavnicima EP s kojima će se međusobno informisati o prethodnim sastancima sa opozicijom.

„Mi ćemo se međusobno informisati kako je bilo na tim konsultacijama, odnosno početnim razgovorima, i da se dogovorimo o daljoj agendi. Mi imamo dobru volju i spremnost“, istakao je on.

Govoreći o sastanku predstavnika vlasti, predsednika Srbije Aleksandra Vučića i njega, s delom opozicije koji je odbio učešće EP u dijalogu, Dačić je rekao da je taj sastanak bio veoma uspešan.

Naveo je da je Vučić rekao da će nastaviti da učestvuje u dijalogu ako bude pozvan i da je već dogovoreno da se sledeće nedelje u okviru radne grupe konkretizuju zahtevi u dijalogu s tim delom opozicije.