Dačić: Prvi razgovori vlasti i dela opozicije protekli u veoma dobroj i korektnoj atmosferi

Dačić: Prvi razgovori vlasti i dela opozicije protekli u veoma dobroj i korektnoj atmosferi

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić ocenio je danas da je prva runda dijaloga vlasti i dela opozicije koja ne prihvata posredovanje Evropskog parlamenta (EP) protekla u „veoma dobroj i korektnoj atmosferi“ i da je zaključeno da između vlasti i opozicije ne treba da postoji razlika u vezi najvažnijih državnih i nacionalnih pitanja.

Dačić je kazao da je „veoma zadovoljan“ što se jučerašnjem sastanku odazvalo 26 stranaka, među kojima su kako je naveo, i opozicioni Pokret obnove Kraljevine Srbije (POKS), Srpska radikalna stranka (SRS), Demokratska stranka Srbije (DSS), pokreti Dosta je bilo i Dveri, Zavetnici, „Nenad Čanak i Čedomir Jovanović“.

„Svi su se ponašali veoma konstruktivno. Razgovarali smo četiri sata i pokazali da imamo dobru volju da o pitanjima za koja neko smatra da su sporna, mogu da se stvore pomaci u razvijanju klime međusobnog poverenja. Uspostavili smo i princip da ništa nije dogovoreno dok sve ne bude dogovoreno“, rekao je Dačić za televiziju Pink.

Naveo je da se pozivu na sastanak nisu odazvale „stranke oko Dragana Đilasa i Vuka Jeremića“, kao ni „koalicija Borisa Tadića“ koja je po njegovim rečima, poslala parlamentu platformu za razgovore o unapređenju izbornih uslova ali uz posredovanje EP.

„Zaključili smo da su ovakvi skupovi veoma pozitivni i da bi trebalo da se održavaju dva puta godišnje u smislu dijaloga o raznim temama kao doprinos boljem međusobnom razumevanju. Na neki način, svi su bili saglasni da bi razgovore o izbornim uslovima trebalo završiti najmanje šest meseci uoči izbora“, kazao je Dačić i nove razgovore najavio posle Uskrsa.

Govoreći o međustranačkom dijalogu kojim posreduje EP, Dačić je kazao da pre juna „sigurno“ neće biti plenarnog sastanka sa evroparlamentarcima.

„Oni su od 19. do 22. aprila onlajn razgovarali sa parlamentarnim strankama a posle će imati sastanke sa vanparlamentarnom opozicijom pa 7. maja sa mnom. Posle ćemo videti šta dalje, ali pre juna sigurno neće biti plenarnog sastanka a oni pre septembra neće lično doći. Ako čekamo toliko dugo, ne verujem da ćemo postići neke rezultate“, kazao je predsednik parlamenta.