in

Dačić ne dolazi zbog prošlosti, već kao zalog za buduće odnose

Dačić ne dolazi zbog prošlosti, već kao zalog za buduće odnose

Milorad Pupovac (SDSS) i Tomislav Žigmanov (Demokratski savez Hrvata u Vojvodini) potpisali su usaglašenu Deklaraciju o saradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije. “Deklaracija o saradnji sadrži sve ključne, vitalne tačke od interesa za Hrvate u Srbiji, kao i za Srbe u Hrvatskoj, a koje se tiču i svih prava i okolnosti u kojima se ta prava ostvaruju”, rekao je Pupovac.

“Nisam slučajno ovde. Nismo slučajno ratifikovali i danas potpisali dokument o našoj saradnji, ona je posledica isto tako bogate i raznovrsne saradnje kad su u pitanju institucije hrvatske zajednice u Republici Srbiji i srpske u Republici Hrvatskoj od političkih stranaka, preko kulture, informisanja, obrazovanja, kroz razmenu iskustava i kulturnih praksi i sadržaja, pa do sporta. Ovde sam da posvedočim ono što je temeljno poslanje i misija Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini, a to je da osim stvaranja ključnih pretpostavki za poboljšanje položaja hrvatskog naroda u Republici Srbiji, da to činimo odgovorno i artikulisanjem tog interesa da stvaramo prakse koje će omogućiti da se ta platforma realizuje u širim državnim, društvenim i narodnim okvirima. U tom smislu naša saradnja sa srpskom zajednicom u Hrvatskoj je prirodna, jer je deo naših temeljnih političkih okvira”, rekao je Žigmanov, prenosi N1 Zagreb.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić ide sutra na poziv Srpskog nacionalnog veća na tradicionalni Božićni pravoslavni prijem u Zagreb gde se očekuju hrvatski zvaničnici. Pupovac je kazao da se s Dačićem ne nalaze zbog prošlosti niti toga šta je ko u prošlosti govorio.

“Nalazimo se zbog toga da bismo izgradili zaloge za drugačiju budućnost Srba i Hrvata. Ja sigurno zbog življenja u svom pamćenju imam mnoga lica i u mom pamćenju imam mnoge glasove koji su u prošlosti govorili jezikom koji nije za jezik budućnosti. Ali sam s mnogima od tih ljudi stvarao budućnost Hrvatske, i evropsku i susedsku. Tako da očekujemo da ćemo svi biti posvećeni, ne etiketama, nego onome šta zapravo treba da činimo da bismo imali drugačije odnose i drugačiju budućnost”, rekao je Pupovac.

On je dodao da „nema nikakve sumnje da će u ovom ili onom formatu, više ili manje formalnom, biti razgovora između delegacije vlade Republike Srbije i izaslanstva Vlade Republike Hrvatske”.

“Gospodin Žigmanov i ja smo što se nas tiče učinili sve da do toga dođe, ali ne i da formatiramo te razgovore”, rekao je Pupovac, dodavši da je siguran da će ti razgovori biti važni, u kojoj god se formi dogodili, istakavši da će oni „otvoriti vrata za nove susrete i za nove razgovore.

Žigmanov je rekao da je njihova uloga bila uloga posredovanja u tome da Ivica Dačić dođe u Hrvatsku.

“Naravno da se može pretpostaviti da su kabineti tela vlasti koji su zaduženi za spoljne poslove i odgovorni za međudržavnu saradnju imali neku komunikaciju”, rekao je Žigmanov.

Dodao je i da misli da će se dogoditi i pomak po pitanju nestalih.

“Jedno od pitanja je i unapređenje manjinske zajednice”, rekao je Žigmanov, dodavši da je Srbija napravila iskorak time što je pripadniku manjine, u ovom slučaju hrvatske, dala da vodi ministarstvo. “Iz vizure onoga što su Hrvati očekivali kao prvi korak, to je i više nego dovoljno”, rekao je Žigmanov.

Na pitanje da li ga je srpski predsednik Aleksandar Vučić nagovarao da organizuje odlazak Ivice Dačića u Hrvatsku, Žigmanov je naveo: „On je rekao da se založimo da do toga dođe. Mi se za to zalažemo već dve godine, otkako je u Petrovaradinu bio ministar Gordan Grlić Radman”.

Pupovac je, upitan hoće li biti reči o Kosovu, rekao da on i Žigmanov rade na bilateralnim odnosima Hrvatske i Srbije i nikakvim drugim.

Na pitanje za susret s predsednikom Zoranom Milanovićem, Žigmanov je rekao da nije bio u komunikaciji s Milanovićem kad je u pitanju sutrašnji događaj, budući da će sutra u posetu SNV-u doći predstavnici izvršnog segmenta vlasti.

“Nastojaću da sutra imam bilateralni susret s predstavnicom srpske zajednice u segmentu vlasti, gospođom Anjom Šimpragom”, rekao je Žigmanov.

Naveo je i  da Srbija s Hrvatskom ima godišnju razmenu blizu milijardu evra i među deset je država kad je u pitanju spoljnotrgovinski politički okvir.

Ne možete ne primetiti da Saša Matić hara Hrvatskom, rekao je Žigmanov.

“Nećemo biti Saša Matić i u dva dana napuniti arene u Zagrebu, Splitu ili Osijeku”, rekao je Žigmanov, dodavši da će se truditi da unaprede odnose.

Zvali smo ga više puta, rekao je Pupovac o Milanoviću.

“Ove godine nismo, zato što smo se malo umorili od pozivanja”, rekao je Pupovac.

Inače, Tomislav Žigmanov, kao ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, učestvovaće i na tradicionalnom božićnom prijemu SNV-a “Hristos se rodi – Vaistinu se rodi!”, gde će uz Ivicu Dačića predstavljati Vladu Republike Srbije. Prijem će se održati na Badnji dan 6. januara 2023. s početkom u 12 sati.