in

Da smo odustali od Cetinja, branili bi ustoličenje u drugim mestima

Episkop bihaćko-petrovački Sergije ocenio je da bi Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) ubuduće bilo zabranjeno ustoličenje u brojnim mestima da se juče odustalo od ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija u Cetinjskom manastiru.

„Da smo danas popustili, popuštali bismo doveka, a u tom popuštanju izgubili bismo sebe. Da smo odustali od ustoličenja na Cetinju, sutra bi nam zabranili da se obavi ustoličenje patrijarha srpskog u Pećkoj Patrijaršiji, a prekosutra bi tako bilo u Zagrebu, Ljubljani, Prizrenu, Sarajevu, Petrovcu… To je logika moći ovoga sveta“, objavljeno je na sajtu bihaćko-petrovačke eparhije.

Episkop Sergije je rekao da će se ustoličenje mitropolita Joanikija pamtiti „po neredima, pretnjama, zapaljenim gumama i bačenim kamenicima, po iskaljenoj mržnji, ali i po snazi koju Srpska Crkva ima i mora imati da bi srpski narod preživio i nadživio svoje dželate“.

„Ako nekom ranije nije bilo vidljivo, od današnjeg dana svima je kristalno jasno da je SPC kičma naroda srpskog, njegova najveća snaga“, naglasio je episkop Sergije.

Prema njegovim rečima, „kad država zakaže, Crkva je tu kao stub oko kojeg se narod okuplja, zato smo i nadživeli pet vekova ropstva, gde god se Crkva izbori za svoj opstanak, opstaće i Srbi, opstaće ćirilica, opstaće jezik i vera“.

„Cetinjska pobeda, ovenčana podgoričkom radošću, ne treba da nas opije, da nas uljuljka i umrtvi, već da nas osnaži, kako bismo ispravljali sebe, u svemu, svaki dan i na svakom mestu“, poručilo je episkop Sergije.