in

Da se očuva mir, ustoličenje mitropolita isključivo verski čin

Mitropolit crnogorsko-primorski Joanikije izjavio je da u Crnoj Gori nijedan kontinuitet nije toliko jasan kao kontinuitet Zetske episkopije, odnosno Mitropolije crnogorsko-primorske ustanovljene pre 800 godina, i da pravo na njegovo ustoličenje u Cetinjskom manastiru ne pripada samo njemu, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu.

„Ja sam 56. episkop i mitropolit ove Svetosavske mitropolije koja je ustanovljena pre 800 godina, a 41. mitropolit crnogorsko-primorski koji se ustoličava u Cetinjskom manastiru. Nijedan kontinuitet u Crnoj Gori nije toliko jasan kao ovaj, nijedno pravo nije toliko jasno i blistavo i neporecivo kao ovo. Pravo na ustoličenje u ovoj svetinji pripada ne samo meni, nego celom sveštenstvu, monaštvu i vernom narodu MPC“, rekao je Joanikije uoči ustoličenja 5. septembra.

Kako prenosi Svetigora pres, on je rekao da „ako neko osporava to pravo, a posebno oni koji se stalno pozivaju na državu kao zastupnici i čuvari države, neka pokušaju da to pravo ospore putem zakona i putem legitimnih institucija i procesa, koji se mogu tim povodom pokrenuti“.

On je istakao da želi, i Bogom zaklinje sve, da se očuva mir i bratska sloga u Crnoj Gori, i da je ustoličenje mitropolita u ovom slučaju isključivo verski čin i da mu ne treba pridavati nikakve političke oznake.

„U ovoj više nego napetoj situaciji na Cetinju i u Crnoj Gori, mi smo želeli da maksimalno doprinesemo miru i stabilnosti Crne Gore, da se ne zapodeva svađa i razdor među braćom, posebno ne na Cetinju. I zbog toga smo prihvatili preporuke pametnih ljudi, dobronamernih, da ovaj skup bude isključivo verskoga karaktera, da ga smanjimo, ali da se nikako ne izgubi njegova suština“, rekao je Joanikije.