in

Da li je zaplenjeni benzil hlorid isti onaj iz 2011. godine

Predsednik Izvršnog odbora Demokratske stranke (DS) Srđan Milivojević zapitao je vlast da li je 23,5 tona benzil hlorida koji je policija, po navodima tabloida, zaplenila u decembru prošle godine u opštini Žabari, ista ona supstanca koja je od strane policije zaplenjena još 2011. godine od Milana Zarubice, koji je osuđen zbog toga na veliku kaznu zatvora.

Milivojević je napomenuo i da je benzil hlorid, po navodima medija, prvo bio čuvan u policijskom depou u Beogradu, a da je, kako je naveo, posle toga poslat na uništavanje u jedno mesto u zapadnoj Srbiji.

„Kako je moguće da ta ilegalna supstanca ponovno dospe na ulicu. kako je moguće da je nešto što se nalazi pod nadzorom policije, ponovo bude vraćeno“, zapitao je Milivojević.

Prema informacijama do kojih se došlo, nastavio je on, „taj benzil hlorid je ista ona supstanca koja je bila skladištena u zgradi SIV-a 1 , a potom poslata na uništenje“.

On je pojasnio da se benzil hlorid nalazi na listi strogo kontrolisanih supstanci kao prekurzor, što znači da ne predstavlja opojnu drogu, ali je istakao da je od ove količine relativno lako napraviti veliku količinu opojne droge, koja se žargonski naziva “kaptagon”. Prema njegovim rečima, ona na ulici dostiže cenu od 10 evra za gram, a poznata je po tome što su je koristili borci Islamske države. Pored toga, policija je zaplenila i 250 litara amfetamina.

“Srbija je definitivno postala latinoamreička narko favela kojom rukovodi dobro organizovan kriminalni klan koji je registrovan kao politička stranka”, ocenio je Milivojević.

Celu emisiju N1 Studio Live pogledajte u videu: