in

Cvijić: Nemamo ni sistem, ni državu, inspektorima jedina zaštita – javnost

Cvijić: Nemamo ni sistem, ni državu, inspektorima jedina zaštita – javnost

Novinar nedeljnika NIN Vuk Cvijić rekao je u emisiji N1 Studio Live da su inspektori Dušan Mitić i Slobodan Milenković “prepušteni sami sebi i javnosti koja ih brani”.

Govoreći o današnjem skupu ispred suda, kaže da je ovo atmosfera koja je uobičajena za neke zapadne zemlje.

„Da postoji publika ispred suda koja je zainteresovana za suđenja, to viđamo u filmovima“, kaže.

Dodaje da je njemu zanimljivo ono što se odigravalo u samoj sudnici.

„Činjenica je da je advokat prvooptuženog Koluvije dobar deo pitanja postavljao koja nemaju veze sa njegovim branjenikom, niti mu idu bilo kako u prilog. Pitao je inspektora Mitića o Andreju Vučiću, Bratislavu Gašiću i Zvonku Veselinoviću, moj utisak je da se više ponašao kao njihov advokat nego kao advokat Koluvije, što je meni bilo zanimljivo. Od kakvog je interesa pitanje da li su tražili inspektori, navodno, kako je tvrdio Koluvija u toj čuvenoj emisiji kod njegovog advokata, da su hteli inspektori da on navodno svedoči protiv Vučića, Gašića i Veselinovića. Čudan je to trojac, Veselinović je označen u nekim zapadnim zemljama kao vođa kriminalne grupe, jedan je predsednikov brat, a drugi je bio ministar vojske, pa direktor BIE, a sad je ministar policije“, kaže.

Mitić je, kaže Cvijić, rekao da je prošao poligraf.

„A da je zanimljivo bilo da su tabloidi pod kontrolom režima ista pitanja otvarali koja su se pojavljivala na poligrafu, između ostalog i ovo za Veselinovića, Vučića i Gašića. Izneo je ponovo činjenicu da je jedan od poligrafista i čovek koji ga je slikao, kako je rekao, dok je davao iskaz Dejan Kojić, brat Ivice Kojića, šefa kabineta predsednika Vučića“, kaže.

Ističe da su „branili i Vulina, što je isto zanimljivo“.

„Postavljali su pitanja inspektoru da li je pokazao Koluviji sliku sa Vulinom, kakve veze to ima sa odbranom Koluvije? To ima veze sa Vulinom, kakav je to direktor BIE koji kaže da se ne seća da je bio na Jovanjici“, kaže.

Prema njegovim rečima, „niti imamo sistem, niti imamo državu“.

„Ja nisam primetio da se dešava bilo gde u svetu, pa ni u Južnoj Americi, koja je bila sinonim za kartele, narko kartele, nema na tom nivou odbrane narko kartela. Vidimo da su ovi inspektori četvrtog odeljenja prepušteni sami sebi, zapravo javnosti koja ih brani, ali to nije nažalost usamljen slučaj sa policijom, vidimo na brojnim primerima da se to dešava“, kaže.

Inspektori su, kaže, obavezni da govore na sudu, kao i svaki svedok, istinu.

„Za razliku od optuženih koji mogu da se brane i neistinom. Oni su jasno govorili i o ulozi ministra unutrašnjih poslova Gašića koja nije razjašnjena i nema odgovornosti, tu vidimo da nema sistema ni države, barem pro forme da se pozovu ti ljudi, kao Vulin, kao Gašić, pa da ih pitaju šta su radili, to je uloga pre svega glavne tužiteljke Srbije, koja izgleda kao da ne postoji“, kaže.

Ovo se, kaže on, vodi van svih normi.

„Van bilo čega uporedivog bilo gde u svetu, da cela državna mašinerija stoji u odbrani ovoga, to vidimo od početka postupka, da inspektori koji bi trebalo da budu nagrađeni, budu proganjani, ugroženi, da nemamo objašnjenje zašto ih je pratila BIA, to se nastavlja, nažalost, njima je jedina zaštita javnost, nema institucije koja njih štiti. Vidimo da se ta praksa u ovoj državi nastavlja, sad proganjaju policajku iz Valjeva“, kaže.