in

Cvijanović traži od Gutereša da dostavi odluku o imenovanju Kristijana Šmita

Cvijanović traži od Gutereša da dostavi odluku o imenovanju Kristijana Šmita

Srpska članica i predsedavajuća Predsedništva BiH Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN Antonija Gutereša da joj se iz UN dostavi odluka Saveta bezbednosti UN o imenovanju Kristijana Šmita na mesto visokog predstavnika u BiH, u skladu sa Aneksom deset Dejtonskog sporazuma.

„Posle detaljnog pretraživanja dokumenata Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njegovoj onlajn bazi podataka, uspeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Šmitovo imenovanje“, navela je Cvijanović u pismu Guterešu.

Dodala je da je taj dokument zapisnik sa sastanka Saveta bezbednosti UN, od 22. jula 2021. godine, iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih.

„Bila bih vam zahvalna ako biste Kancelariji za pravne poslove naložili da meni, našim institucijama i građanima dostavi zvaničnu odluku Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija, ako takva postoji, kojom se dokazuje da je Kristijan Šmit zaista imenovan na mesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Anekosom deset Dejtonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem“, navela je Cvijanović.

Prema njenim rečima, to je najbolji način da se razreše sve dileme u pogledu funkcije Kristijana Šmita i njegove uloge u BiH.

Za imenovanje Šmita za novog visokog predstavnika u BiH nisu glasale Rusija i Kina, zbog čega ga vlasti u RS ne priznaju za međunarodnog visokog predstavnika.

Tagovi