in

Crnoj Gori potrebna nova vlada

Crnoj Gori potrebna nova vlada

Crna Gora od jeseni tone u sve dublju političku krizu i da bi ostvarila dugogodišnje evropske ambicije potrebna joj nova vlada koja može dati prioritet evropskim reformama, izjavio je kopredsedavajući Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) Vladimir Bilčik.

Prošle godine različiti akteri EU su primetili da Crna Gora više ne trči ka bloku, već da, u najboljem slučaju, miruje, navodi se u autorskom tekstu kopredsedavajućeg POSP-a sa Crnom Gorom, objavljenom u “The Parliament Magazine”, prenosi RTCG.

Kao izlaz iz sadašnje političke krize, Bilčik ističe da je potreban brz politički dogovor u Crnoj Gori, kako bi se okončao mandat aktuelne vlade i otvorio put za nove parlamentarne izbore.

“Istovremeno, lideri iz celog političkog spektra moraju ubrzati reforme evropskih integracija kako bi ispunili očekivanja ogromne većine građana Crne Gore koji podržavaju budućnost svoje zemlje u EU. Više nema vremena za gubljenje”, kazao je Bilčik.

On je podsetio da je prošlog leta vlada u Podgorici izgubila većinsku podršku u Skupštini i da od tada Crna Gora tone u sve dublju političku krizu. Prošlog oktobra, Evropska komisija je ocenila da su „politička nestabilnost, nestabilnost vlade i tenzije“ ometali značajan napredak na planu reformi, a shodno tome i na putu pridruživanja zemlje EU.

Bilčik u tekstu navodi da se “najnovija i ozbiljna eskalacija političke krize” dogodila pred Božić, kada je Skupština Crne Gore 12. decembra usvojila kontroverzni zakon kojim se ograničavaju ovlašćenja predsednika, uprkos činjenici da je to bilo u suprotnosti sa hitnim mišljenjem Venecijanske komisije.

“To je bio jasan izazov za dugogodišnje evropske ambicije Crne Gore, uključujući poštovanje ustavnosti i principa vladavine prava”, ukazao je Bilčik.

Bilčik podseća i da su EU i međunarodna zajednica upozoravali Crnu Goru na usvajanje tih amandmana i naglašavali apsolutnu hitnost izbora sudija Ustavnog suda, što još nije urađeno.

“Shodno tome, prvi put u istoriji zajedničkih parlamentarnih sastanaka nisam imao izbora nego da otkažem zakazani 21. sastanak POSP-a EU i Crne Gore u Strazburu prošlog decembra”, naveo je Bilčik.