in

Crnogorski lideri da brzo formiraju novu vladu

Crnogorski lideri treba da brzo krenu ka formiranju nove vlade, saopštili su Izvestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru i kopredsedavajući Odbora EP za stabilizaciju i pridruživanje sa Crnom Gorom, Vladimir Bilčik i Tonino Picula.

“Neprestano pratimo politička dešavanja u Crnoj Gori i pozdravljamo nedavne mirne tranzicije u skladu sa Ustavom Crne Gore. Pozivamo na kontinuirano poštovanje demokratskih procesa, normi i standarda u ovim vremenima”, naveli su Bilčik i Tonino Picula u zajedničkoj izjavi.

Uz poruku da ne treba više gubiti vreme, oni su pozvali crnogorske lidere da “brzo krenu ka formiranju nove vlade i izboru novog predsednika crnogorskog parlamenta”

“Utiranje puta ka stabilnoj parlamentarnoj većini i kretanje Crne Gore napred u procesu reformi je od suštinske važnosti,” naglasili su Picula i Bilčik.

Oni dodaju da “politička neaktivnost” ograničava reformsku agendu zemlje, a samim tim i njene ambicije za pristupanje EU, uz ocenu da je Crna Gora najnaprednija država među zemljama kandidatima za EU i već je integrisana u Severnoatlantski savez.

“Crnoj Gori je potrebna predvidiva i stabilna parlamentarna većina i proevropska vlada koja će zemlju voditi ka EU”, dodali su Bilčik i Picula dodajući da će “podržati sve političke odluke zasnovane na evropskim standardima i poštovanju evropskih vrednosti, a koje odražavaju želju i volju građana.”

Tagovi