in

“Crna lista” američkih sankcija nije bila tema sastanka sa Šoleom

“Crna lista” američkih sankcija nije bila tema sastanka sa Šoleom

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski izjavio je da je sa savetnikom Stejt departmenta SAD Derekom Šoleom razgovarao o nameri da Severna Makedonija ostvari “vrhunsku vladavinu prava na nivou EU do 2030. godine” i dodao da “crna lista” američkih sankcija nije bila na dnevnom redu.

Potvrdio je da su razgovarali i o ustavnim amandmanima radi uvođenja Bugara u Ustav Severne Makedonije, „s obzirom na to da su ustavne promene jedna od odluka koje će morati da se donesu do punopravnog članstva Severne Makedonije u EU“, rekao je Kovačevski novinarima tokom posete kompaniji „Pekabejsko“, gde je otišao posle sastanka sa Šoleom.

Prema rečima premijera, na tom sastanku tema nje bila američka lista sankcija, takozvana „Crna lista“, već su razgovarali o energetskoj bezbednosti, suočavanju sa ekonomskom krizom, ovogodišnjem predsedavanju Severne Makedonije Organizacijom za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), o evropskim integracijama, borbi protiv korupcije i vladavini prava.

U kontekstu borbe protiv korupcije i vladavine prava, kako je rekao, bilo je reči o napretku proteklih godina i izazovima za Severnu Makedoniju da ostvari cilj vrhunske vladavine prava na nivou EU kao aspirant za članstvo u Uniji 2030.

Kovačevski je istakao, kako je prenela državna agencija MIA, da ovo nije bio njegov prvi susret sa visokim predstavnikom iz Vašingtona, ali da smatra da je posebno značajan jer je u ključnom trenutku za region i za Evropu, s obzirom na rat u Ukrajini i jer Severna Makdonija predsedava OEBS-om.

Tagovi