in

Crna Gora zabranila proslavu Nove godine na otvorenom

Vlada Crne Gore je donela nove mere u borbi protiv epidemije koronavirusa, koje će biti na snazi od 15. novembra do 1. decembra. Zabranjuje se organizovanje proslava Nove godine na otvorenom – koncerti, masovna okupljanja.

Zabranjuje se organizacija svadbi na otvorenom i u zatvorenom, kao i rad noćnih klubova. Ograničava se i vreme rada ugostiteljskih objekata do ponoći. Zabranjuje se organizovanje učeničkih ekskurzija i izleta, privatnih proslava i rođendana, prenose Vijesti.

Boravak u kućama i stanovima se preporučuje samo članovima istog domaćinstva.

Nacionalna digitalna kovid potvrda odranije je uslov za prelazak državne granice, za boravak u unutrašnjosti ugostiteljskih objekata, za prisustvo svadbama, predstavama, sportskim takmičenjima.

Ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović kazala je na pres konferenciji da Vlada i dalje razmatra mogućnost da se od 1. decembra uvede obaveza posedovanja kovid potvrde za kompletnu javnu upravu – zdravstvo, prosvjetu, Upravu policije, vojsku.

Takođe, od 1. decembra, ako te mere budu usvojene, kovid potvrda biće nužna i za ulazak u javni prevoz, tržne centre, teretane, poslovne prostore i poslovne zgrade u kojima delatnost obavljaju više od tri privredna društva, odnosno preduzetnika i objekti površinhe preko hiljadu metara kvadratnih u kojima se vrši trgovina na malo neprehrambene robe.

„Svi koji su preminuli u Crnoj Gori od 1. maja do danas, a imali su ispod 40 godina, su bili nevakcinisani. Molim građane da poštuju mere i da se vakcinišu kako bi se zaštitili od teških formi bolesti i smrtnih ishoda, a sve nadležne službe odgovorne za kontolu mera pozivam da budu istrajni na zajedničkom zadatku – suzbijanju epidemije“, navela je ministarka zdravlja.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.