in

Crna Gora odlaže početak drugog polugodišta zbog zimske turističke sezone

Crna Gora odlaže početak drugog polugodišta zbog zimske turističke sezone

Početak drugog polugodišta u Crnoj Gori je odložen za nedelju dana iako je samo par sati ranije resorni ministar saopštio javno da počinje na vreme i uprkos negovovanju Prosvetne zajednice.

Ministar prosvete u tehničkom mandatu Miomir Vojinović je prvo jutros u jutarnjem program kazao da polugodište počinje na vreme u ponedeljak da bi par sati kasnije vlada donela odluku da se odlaže za nedelju dana.

Kako je saopšteno, raspust je produžen zbog zimske turističke sezone. Sneg u Crnoj Gori je tek danas počeo da pada, skijališta nisu otvorena.

Ministar prosvete je rekao da će nadoknaditi svaki dan, a ukazao je i na problem isporuke goriva, lož ulja.

„Imali smo problem isporuke goriva, odnosno lož ulja. Uprava za državnu imovinu je obavila svoj deo posla. Imamo određenih zastoja kada je u pitanju aktivnost Jugopetrola Kotor. Zbog toga smo još uvek na čekanju. Mislimo da će to biti završeno još danas“, dodao je on.

Vojinović je rekao da bi se kalendarom obaveza, odložena nastava nadoknaditi, kroz nastavni plan i program.

Prosvetna zajednica reagovala je na vest o odlaganju početka drugog polugodišta, navodeći da je neprijatno iznenađena ovom informacijom, ističući i da je niko nije konsultovao u vezi sa ovom temom.

Prvi razlog je, kako navodi, „donošenje odluke u zadnji tren, kada su se deca i roditelji već vratili sa putovanja, a većina škola obavila pripremne radove za početak polugodišta, poput sednica nastavničkih veća i sednica stručnih aktiva“.

Drugi je, kako dodaju, „menjanje odluke u svega nekoliko časova, od jedne do druge krajnosti“.

Treći razlog njihovog nezadovoljstva je, kako su precizirali, neizvesnost kada je u pitanju odrađivanje pet radnih dana, subotama ili produžavanjem nastavne godine.

„Nedolična je tvrdnja ministra Vojinovića koju je izrekao nekoliko puta, a to je da je siguran da nastavni proces neće trpeti, dok uopšte za svoje odluke nije tražio mišljenje nastavnika i škola, no su nastavnici i direktori škola za ovu odluku saznali kad i ostala javnost“, ističu iz Prosvetne zajednice.