in

Crna Gora i Severna Makedonija pozvale svoje državljane da napuste Ukrajinu

Crna Gora i Severna Makedonija su pozvale svoje državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se već tamo nalaze, da što pre napuste tu zemlju.

Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makedonije, zemlje članice NATO, pozvalo je makedonske državljane da ne putuju u Ukrajinu, a ako se tamo već nalaze, da što pre napuste tu zemlju.

„Apelujemo da svi državljani Severne Makedonije, koji u predstojećem periodu planiraju da posete Ukrajinu, da izbegavaju putovanje u tu zemlju. Dodatno, svi naši državljani koji se sada nalaze u Ukrajini, ukoliko imaju mogućnost, treba u najskorije vreme napuste tu zemlju“, navodi se u saopštenju.

U tom apelu su objavljeni i brojevi telefona i mejl Ambasade u Kijevu i Ministarstva spoljnih poslova u Skoplju, na koje treba da se jave makedonski građani u Ukrajini i dostave svoje podatke, ako to do sada nisu uradili.

“Ujedno podsećamo sve naše građane, i one koji se nalaze ovde i one koji su u Ukrajini ili bilo gde, da prate i da se informišu iz zvaničnih kanala Ministarstva spoljnih poslova, društvenih mreža Ministarstva i Ambasade Severne Makedonije u Kijevu”, navodi se u saopštenju.

Napominje se da će Ministarstvo spoljnih poslova Severne Makdonije nastaviti da prati situaciju u Ukrajini i da će informisati o eventualnim smernicama za makedonske državljane.

MSP Crne Gore: Budite u kontaktu sa ambasadom

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je crnogorske državljane koji borave u Ukrajini da zbog rastućih napetosti i nepredviđene bezbednosne situacije razmotre mogućnost privremenog napuštanja teritorije te države.

“Naše državljane molimo da budu u stalnom kontaktu sa ambasadom Crne Gore u Ukrajini”, navedeno je u saopštenju crnogorskog Ministarstva spoljnih poslova.

U slučaju potrebe, državljani Crne Gore u Ukrajini mogu kontaktirati diplomatsko predstavništvo u Kijevu putem telefona +380 44 287-78-11 i +380952323712, kao i mejla: [email protected], dodaje se u saopštenju.