in

Crkva nije politička organizacija, Hrvatska i ja se volimo javno

Poglavar Srpske pravoslavne crkve patrijarh Porfirije rekao je, nakon liturgije u manastiru, u Jasenovcu, da “Crkva nije konsitituisana po bilo kom modelu ovog sveta, a naročito nije konstituisana i organizovana po bilo kom političkom modelu”.

„Crkva ima svoje ustrojstvo, ona dakle nije nikakva politička organizacija, ona se ne poklapa ni sa kakvim političkim interesima i ciljevima, ne poklapa se ni sa kakvim ni državnim, bilo koje države, ciljevima. Jer Crkva je iznad granica vremena i prostora. Crkva je telo Hristovo“, rekao je patrijarh Porfitije, tokom bogosluženja, koje je prenosila SPC na svom sajtu.

Kako je rekao, „mi u Crkvu ne dolazimo da bismo bili veći ili više Srbi, a duboko sam uveren da isto tako ne ide niko u Crkvu da bi bio veći Hrvat, Mađar, Nemac, ili Italijan“, jer „ako ide i ako idemo promašio je i promašili smo“.

On je rekao da je SPC autokefalna Crkva koja ima svoju kanonsku jurisdikciju i takva je priznata od svih drugih kanonskih pravoslavnih Crkava.

„Ta naša jurisdikcija ne zavisi od spoljašnjih okolnosti, državnih, političkih i svakih drugih granica, ne može menjati svoje granice i kanonsku jurisdikciju na osnovu bilo kakvih spoljašnjih pritisaka, ne zavisi od spoljašnjih političkih okolnosti, ni od volje pojedinca ma ko da su i ma šta da su umislili da imaju moć i silu“, rekao je patrijarh Porfirije.

Prema njegovim rečima, „neki su hteli zamenom teza da u Crnoj Gori spreče čist verski čin na silu, ono što je Ustavom i poveljom Ujedinjenih nacija garantovno, da dođemo u svoju kuću, na mestu gde se vekovima taj čin obavljao“.

Prema njegovim rečima, „zamenom teza“ neko neprestano proglašava SPC izazivačima konflikta, što je poznati metod, „kojeg se možemo setiti i na ovom mestu, proglasiti nekog izvorom svakog zla i time dati drugima pravo da takvog eliminiše bez bojazni da će polagati račun“.

Ne postoji više Porfirija, isti sam kao kad sam došao u Zagreb

Patrijarh je poručio ako je neko u Hrvatskoj posumnjao u njegovu ljubav, da ga to još više motiviše da ostane veran Hristovom pozivu na ljubav, napominjući da je onaj isti kada je došao u Zagreb kao mitropolit i sada i da ne postoji više Porfirija, kako je posumnjao jedan njegov prijatelj, ili je morao tako da kaže“.

„Uvek i na svakom mestu uvek sam govorio samo i samo afirmativno o Hrvatskoj. A da li sam ponekad imao razloga da to ne činim, bilo ih je, ali oćutao sam svaki put“, rekao je patrijarh Porfirije.

Kako je rekao, „Bog vidi njegovo srce i zna da li je tako kako kaže“, kao i da postoje hiljade njegovih reči i dela koja svedoče.

„Rekao sam i ponoviću – Zagreb i ja se volimo javno a sada ću dodati Hrvatska i ja se volimo javno, ma koliko to nekome smetalo njegov je problem. Volim sve ljude Hrvatske bez obzira kom narodu pripadali. Ne očekujem apsolutno ništa zauzvrat“, rekao je patriharh Porfirije.

Kako je još rekao, svoj narod voli svim svojim bićem ali voli i sve druge ljude.

Govoreći o stradalima o Jasenovcu, on je naglasio da su se zločinci ispisali iz svakog naroda ; i na pripadaju nikome.

„Naš odgovor na svaku ružnu reč ili delo ne sme biti zlopamćenje ili ne daj Bože osveta, ulaženje u spiralu zla, već molitva i praštanje“, rekao je patrijarh Porfirije.