in

Čović: Dodik nije problem

Lider HDZ-a BiH Dragan Čović izjavio je da srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik nije problem, pogotovo jedini problem BiH.

Čović je za RTL govorio da je prvi put u životu otišao na poziv predsednika Narodne skupštine Republike Srpske gde se na posebnoj sednici obratio poslanicima, navodeći da je potreba bilo više i da je to bilo višestruko korisno.

„Trebalo je pripremiti ono što sledi, a to je uključenost i srpskog naroda u pregovore i dobro je s kolegama razmeniti stavove. Predstavio sam im što smo govorili u Neumu jer su nas džentlmenski pustili da sami odgovaramo“, rekao je Čović, koji se danas u Zagrebu sastao sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

On je konstatovao da je Republika Srpska realnost od Dajtona pa nadalje.

“Razgovarali smo o povratku u institucije BiH, ne možete usvojiti izborni zakon ako ih nema tamo i razgovarali smo o poziciji hrvatskog naroda u BiH i višestruko je bilo korisno da sam se obratio”, istakao je Čović.

Istakao je da se najvećim delom slaže sa predsednikom Hrvatske Zoranom Milanovićem da Dodik nije problem, pogotovo jedini problem BiH.

“On iznosi svoje stavove kako bi se očuvao i zaštitio od uticaja koji mogu doći od brojnijeg naroda”, naveo je Čović.

Za razgovore u Neumu o izbornom zakonodavstvu koji su završeni bez dogovora, Čović je rekao da su ovom formatu okončani.

Na pitanje da li su Bakir Izetbegović i SDA glavni krivci što dolazi do preglasavanja Hrvata, Čović je rekao da ne bi tako rekao već da je to bošnjačka politika.

“Ona je na konceptu građanskog, kako vladati Federacijom, stvoriti građanski koncept koji je zgodan za uši ljudi koji dolaze izvana, a kroz brojnost napraviti centralizaciju, unitarizaciju Federacije i BiH”, rekao je Čović i dodao da to ne može napraviti samo SDA.

On je zaključio da Hrvatska želi stvoriti ambijent u BiH, ali isključivo u skladu sa Ustavom.