in

Članovi Predsedništva BiH, uključujući Dodika, iduće nedelje u Briselu

Članovi Predsedništva BiH, uključujući Dodika, iduće nedelje u Briselu

Članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH), uključujući Milorada Dodika, naredne nedelje će verovatno u Briselu prisustvovati debati u Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta (EP) o situaciji u BiH, saznaje Radio Slobodna Evropa (RSE) iz pouzdanih izvora u sedištu EP.

EP je jedina evropska institucija koja insistira na uvođenje sankcija protiv Milorada Dodika i njegovih saradnika zbog poteza koji su izazvali blokadu državnih institucija BiH.

Iz kabineta člana Predsedništva BiH Šefika Džaferovića za RSE je potvrđeno da putuje u Brisel, dok iz Dodikovog kabineta i kabineta predsedavajućeg Predsedništva BiH Željka Komšića nisu odgovorili na upit RSE da li putuju u Brisel.

Istovremeno se na plenarnoj sednici u EP 8. marta raspravlja o situaciji u BiH sa naglaskom na moguće sankcije protiv Dodika.

Ako dođe do ove posete, to će biti prvi susret Dodika sa predstavnicima evropskih institucija od početka krize u radu državnih institucija BiH.

Evropska unija do sada nije uspela da postigne konsenzus da uvede sankcije onim političarima u bosanskohercegovačkom entitetu Republici Srpskoj (RS) koji krše Dejtonski sporazum i ugrožavaju funkcionisanje državnih institucija BiH.

Sa druge strane, Sjedinjene Američke Države su u 5. decembra donele proširenu listu sankcija za dela korupcije, kojima je obuhvaćen i Milorad Dodik, član Predsedništva BiH i lider Stranke nezavisnih socijaldemokrata, vodeće partije u RS-u.

Tagovi