in

Čistači u zagrebu u štrajku, na ulicama se gomila smeće

Čistači u zagrebu u štrajku, na ulicama se gomila smeće

Radnici zagrebačke Čistoće od juče su u štrajku zbog vanrednih otkaza koji su dati trojici njihovih kolega, a smeće se nakuplja na ulicama jer radnici i dalje odbijaju da se vrate na posao, nezadovoljni niskim platama i uslovima rada.

Štrajk kojem se juče pridružilo oko 1.000 radnika Čistoće u tri smene, izbio je u početku bez sindikalne organizacije, a glavni povod štrajku su, naveli su nezadovoljni radnici, vanredni otkazi koji su krajem prošle sedmice uručeni trojici njihovih kolega zbog navodno nesavesnog obavljanja posla.

Naime, trojica radnika snimljena su mobilnim telefonom od strane građana kako u kamion za plastiku iskrcavaju kontejnere s ostalim otpadom, što je nakon emitovanja na glavnom državnom dnevniku izazvalo bes građana i dela javnosti. Svega desetak dana nakon tog događaja Zagrebački holding, vlasnik podružnice Čistoća, dvojici radnika i vozaču uručio je otkaz.

Od juče okupljeni radnici Čistoće poručili su kako se neće vratiti na posao dok se i njihova trojica kolega ne vrate na posao, a u obrazloženju su naveli kako nije bila reč o neodgovornom mešanju otpada, nego o korišćenju kanti za drugu vrstu otpada za zbrinjavanje prevelike količine plastike.

Anadolija/Stipe Majić

Iako su još juče otkazi trojici radnika suspendovani i oni su vraćeni na posao, nezadovoljni radnici, njih oko 700, i dalje su jutros okupljeni u sedištu Čistoće kako bi nastavili štrajk u jutarnjoj smjeni.

Predsednica Sindikata Čistoća Zagreb Mirjana Kaltak izjavila je da je velik broj okupljenih radnika koji odbijaju da krenu na posao jutros predalo svoje zahteve Upravi Zagrebačkog holdinga za povećanjem osnovica, koeficijenata i materijalnih prava.

“Dok nam se to ne ispuni, svi kao jedan smo odlučili da ostanemo tu u krugu podružnice”, izjavila je Kaltak za Anadoliju.

Jutros su se u sedištu Čistoće okupili radnici noćne i prve smene koji odbijaju da se vrate na posao do ispunjenja zahteva, potvrdila je sindikalna predstavnica Kaltak koja je istakla da je Uprava povukla otkaze ugovora o radu, te kako su trojica radnika vraćeni na posao.

Prosečna plata zagrebačkog komunalnog radnika iznosi između pet i pet i po hiljada kuna (660 i 730 evra).

Nezadovoljstvo radnika u podružnici Čistoća buja već neko vreme, nezadovoljni su visinom plate, nedostatkom ljudi, manjkom opreme, uslovima rada, ali i pritiscima kojima su kao radnici izloženi otkad je na području Grada Zagreba uvedeno sortiranje otpada iz domaćinstava, odnosno od početka septembra 2022. godine.

Anadolija/Stipe Majić

Stanje sa smećem na ulicama glavnog grada Hrvatske još uvek je podnošljivo, no nastavi li se štrajk radnika, uskoro bi gradske ulice mogle da postanu zatrpane plavim i žutim kesama u koje građani sortiraju otpad.

Kaltak je još pred kraj prošle godine najavila da će sindikati svim zakonskim mogućnostima tražiti povećanje plaća radnika Zagrebačkog holdinga i rešavanje organizacije i sistematizacije po podružnicama, te ujednačavanje koeficijenta za ista radna mesta.