in

Cilj je bio zaustavljanje genocida nad Albancima

Premijer Kosova Aljbin Kurti ocenio je da “intervencija NATO-a pre 23 godine koja je imala za cilj zaustavljanje genocida nad kosovskim Albancima, nosi pečat preminule američke državne sekretarke Medlin Olbrajt”.

Kurti je zajedno sa predsednikom Skupštine Kosova Glaukom Konjufcom odao počast i položio cveće ispred biste Olbrajtove u centru Prištine.

Kurti je tom prilikom ocenio da se „politika, diplomatija i istorija teško mogu spojiti na savršeniji način od izuzetne ličnosti sekretarke Olbrajt“.

„Njeno duboko znanje, oštar um, nepokolebljiva ljubav prema pravima i slobodama gradjana, njena orijentacija ka socijaldemokratiji, a takođe i njeno izuzetno poznavanje geopolitike, čine je ličnošću koja će još dugo uticati na politiku i upravljanja u Sjedinjenim Američkim Državama i na Kosovu, ali i u mnogim drugim zemljama sveta“, rekao je Kurti.

Predsednica Kosova Vljosa Osmani ocenila je da je NATO pre 23 godine intervenisao da bi “zaustavio genocid koji je bio u toku na Kosovu”, kao i da su “večno zahvalno saveznicima koji podržavaju put Kosova ka slobodi i demokratiji”.

“Sada više nego ikada, demokratski svet mora da zapamti ovu uspešnu priču”, napisala je Osmani na svom Tviter nalogu.

Na današnji dan, pre 23 godine počelo je NATO bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije (SRJ), odnosno Srbije. Obeležavanje “Dana sećanje na stradale u NATO agresiji” biće održano u Kraljevu.

Tagovi