in

Česta pojava u krizama nedemokratskih režima

Česta pojava u krizama nedemokratskih režima

Komentarišući odlaske funkcionera iz Srpske napredne stranke, profesor FPN Nebojša Vladisavljević kaže da se to “često dešava u krizama nedemokratskih režima”, ali do sada nisu izlazili ključni pojedinci iz vrha SNS.

Kaže da SNS više nema ni aktivne pristalice, nego plaćaju ljudima da dolaze na mitinge i vrše otvorene ucene zaposlenih u javnim preduzećima i ustanovama, i pita da li bi to radila ozbiljna stranka koja se hvali da ima 700.000 članova.

“Ti članovi očigledno ne postoje, to je tigar od papira”, rekao je Vladisavljević u Danu uživo na televiziji N1.

Profesor FPN kaže da “imamo ozbiljnu krizu režima”.

“Ako se protesti (Srbija protiv nasilja) nastave, ako se omasove, prošire dalje od Beograda i Novog Sada, postoji šansa da podrivanje nedemokratske vlasti bude značajnije”, rekao je on.

Vladisavljević je ocenio da je SNS klijentelistička stranka bez ideologije, ali da je zadržala “radikalski stil” vređanja i napada na svaku legitimnu kritiku.

Prosto je neprimereno šta se sve čuje u skupštini ovih dana, i to ne samo od manje bitnih poslanika, nego i premijerke, rekao je on.

O izveštaju Fridom hausa: Demokratije nema već godinama

Vladisavljević kaže da je izveštaj Fridom hausa očekivan za sve koji prate stanje demorkatije u Srbiji i regionu.

“Ovde nije reč samo da je demokratija ugrožena, demokratije nema u Srbiji već nekoliko godina”, rekao je.

On kaže da je u Srbiji 2012. godine, kada je SNS došla na vlast, postojala funkcionalna demokratija koja je bila slična drugim postkomunističkim zemljama.

Sad se kriminalizuju protivnici, ograničavaju slobode medija, pristup opozicije i kritičara vlasti ključnim elektronskim medijima i zloupotreba medija protiv svih, kaže Vladisavljević.