in

Česi otkazali predstavu Minje Bogavac zbog stava Srbije prema Ukrajini

Česi otkazali predstavu Minje Bogavac zbog stava Srbije prema Ukrajini

Pozorište iz Praga otkazalo je gostovanje nezavisnoj pozorišnoj predstavi „Udarna vest“, a kao glavni razlog navodi se zvanični stav Srbije prema ratu u Ukrajini.

– Hoće li sad stalno biti ovako? – pita se rediteljka predstave Minja Bogavac.

Rečenicom „zbog političkog stava Srbije prema ratu u Ukrajini gostovanje srpskog pozorišta nije moguće“ javljeno je juče iz Praga.

Srpsko pozorište o kome je reč u ovom meilu je nezavisni Trinidad iz Novog Sada, a gostovanje njihove predstave Udarna vest otkazuje gradsko pozorište MDP iz Praga.

Njeni autori su Minja Bogavac i Marko Grbić, a njeni glumci su Mina Nikolić i Đorđe Živanović Grgur.

Tako je predstava Udarna vest postala prva srpska kolateralna žrtva u ratu Rusije sa Ukrajinom. Ili, žrtva stava Srbije prema tom ratu.

Predstava Udarna vest je nezavisna produkcija, dakle iza nje ne stoji institucija pa samim tim ni država, već samostralmi umetnici koji, istina, žive u Srbiji.

– Sve je ovo zastrašujuće – kaže za „Vreme“ Minja Bogavac.

– Ne znam da li je u pitanju izolovani slučaj, strah malog direktora malog pozorišta za svoju platu i njegov pokušaj da se nekom dokaže, ili je odluka sistemska.

Minja Bogavac kaže da ne može da u pismu kojim im otkazuju gostovanje a da ne primeti eksplicitnost i nazivanje stvari pravim imenom.

– Direktno su saopštili da nam otkazuju gostovanje zbog političkih razloga. Kod nas se to kaže – zbog tehničkih razloga.

Udarna vest se bavi fenomenologijom medija masovnih komunikacija u savremenom društvu, to je dinamična, tragikomična inscenacija studije o prirodi savremenih medija i njihovom uticaju na psihu pojedinca, kao i na društvene obrasce ponašanja – piše u programu predstave.

– Predstava nema nikakve veze sa Srbijom, nije politička, vrlo je duhovita. Odnosi se na svakoga – dodaje Minja Bogavac.

– U Srbiji, otkazuju nas jer misle da smo protiv države. U inostranstvu nas isto otkazuju, zato što misle da smo država… Ukratko: gde god stanem, stojim na pogrešnoj strani!… A đavo bi ga znao koja je strana ovde prava… U svakom slučaju, ja sam uvek na onoj strani koja je – otkazana, pa onda uživam u reputaciji „zabranjivane autorke“… I stvarno, ali baš ono – najstvarnije i najiskrenije, nemam u sebi nikakvu emociju, tipa ljutnje – napisala je Bogavac u komentaru za „Danas“.

Gostovanje u gradskom pozorištu MDP u Pragu bilo je zakazano za 7. april. Kolege iz Praga su bile, kaže Minja Bogavac, srećne da ih ugoste, pregovori i dogovori su bili višemesečni, a sad je, eto, stigla samo jedna rečenica.

Ni Trinidad, a ni autori predstave, nisu nikog zvali i pitali za dodatno objašnjenje.

– Nema potrebe, jasno je – kaže Minja Bogavac.

Izvor: Vreme

Mandu je otac izbacio iz kuće, spavao je u pozorištu, a poslednji dah ostavio na sceni