in

Ceo prvi ešalon vlasti ruši institucije sistema

Ceo prvi ešalon vlasti ruši institucije sistema

Advokat Ivan Ninić ocenio je povodom protesta “Srbija proitv nasilja” posvećenog policajcima da “najmanje 70 godina imamo problem sa funkcionisanjem policije u državi kao i odnosa policija – država – građani, a da je danas došlo do tačke ključanja”.

On ističe da je policija simbol državnosti, neko ko treba da osigura i zaštiti ljudska, manjinska prava, imovinu građana i da smo u situaciji da se policija najbrutalnije zloupotrebljava za političke obračune i da je stavljena u funkciju paravojske stranke koja je dominatna u vlasti – u ovom slučaju je to Srpska napredna stranka (SNS).

Ninić kaže da je predsednik Srbije mnogo pre nego što je izabran na ovu funkciju uzurpirao sektor bezbednosti.

protest srbija protiv nasilja ispred policijske uprave

„Aleksandar Vučić je direktno odgovoran za ovo što se dešava danas. Nisu ljudi na ulici samo zbog nečega što se desilo pre mesec ili sedam dan. Govorimo o deceniji vlasti“.

Advokat Ninić je podsetio da su ministri policije bili Ivica Dačić, Branko Stefanović, Aleksandar Vulin i Bratislav Gašić i da svi oni imaju nerazjašnjene afere.

„Od te 2012. godine do danas se mnogo loših stvari dogodilo u policiji. Od zloupotrebe policije kod 24 sporne privatizacije, hapšenja Miroslava Miškovića, preko dokaza i kontaminacije dokaza poput priče o Dragoslavu Kosmajcu, koji nikada nije pravosnažno osuđen osim na konferenciji za javnost, pa sve do ove poslednje seanse sa Belivukom gde su svi materijalni dokazi emitovani u javnosti“, ističe Ninić.

On smatra da je policija u ovakvom stanju jer je izgubila integritet i da više niko ne veruje Policiji. Navodi da je besmisleno biti policajac jer je kriminal srastao sa policijom.

Ninić podseća na slučaj Jovanjice gde je policija perfektno odradila svoj posao, a da je izvršna vlast urađeno nazvala glupostima, trudeći se da uruši optužnice Jovanjica 1 i Jovanjica 2.

Aktivista iz Majdanpeka Bora Vladimir Božić

„Nije jasno zašto vlast ruši optužnicu. Nije zabeležen ovoliki stepen uznemnirenosti vlasti. Ovde postoji nešto u pozadini o čemu javnost nije informisana, a tu pozadinu znaju pripadnici Četvrtog odeljenja policije. Ceo prvi ešalon od predsednika, preko Vlade brane Predraga Koluviju i ruše institucije poput tužilaštva i policije“, smatra Ninić i ističe da ova država ne može da rastavi veze politike i kriminala jer su potpuno srasli.