in

Celo društvo agresivno, pomoći mladima

Društvo u Srbiji je vrlo pasivno i posmatra nasilje ali ne reaguje, kaže Ana Mirković, dugogodišnja savetnica za digitalno nasilje na projektima UNICEF-a, povodom incidenta prebijanja dečaka u Kraljevu. Klinički psiholog i psihoterapeut Goran Tomin kaže da se ne može dati samo školama da rešavaju problem vršnjačkog nasilja.

“To neće biti dobvoljno ako je svuda van škole – u medijima, politici, policiji – kriminal, nasilje i opšta destrukcija”, rekao je Tomin u Novom danu na N1.

Ana Mirković ističe da se u celom društvu “vrši teror” – nad prirodom, vazduhom, društvom, sudstvom, školstvom…

“Ako se pitamo zašto su nam deca takva, to je zato što smo mi takvi”, kaže Mirković.

Povodom incidenta u Kraljevu, koji se dogodio krajem oktobra, Mirković kaže da “već decenijama živimo u jako agresivnom okruženju”.

“Nije neka mudrost reći da deca uče po modelu”, kaže ona.

Goran Tomin dodaje da je sam način medijskog izveštavanja o nasilju agresivan i sadistički, da nanosi štetu zarad profita i klikova, jer crna hornika podiže tiraž.

Smatra da urednici svesno to rade i da te medijske kuće treba kažnjavati.

“Mi smo društvo duboko utonulo u nasilje – ne samo da ga tolerišemo, nego učimo da je ono način da stignemo do cilja”, kaže on.

Dodaje da ni odrasli nemaju poverenje u organe koji bi trebalo da nas štite i ističe da roditelji treba da povrate poverenje dece.

“Kada deca steknu poverenje da prijaviti nasilje ima smisla, i da se u realnosti povodom toga nešto dešava, onda će krenuti to da rade”, rekao je Tomin.

Mirković smatra da je uloga porodice najvažnija i da nije pitanje da li će uslediti kazna za počinioca, nego je najbitnija podrška koja treba detetu nakon nasilja.

Kaže da se kod digitalnog nasilja deca ne obraćaju za pomoć jer misle da se njihovi roditelji ne razumeju u stvari poput Tiktoka i plaše se oduzimanja uređaja.

Navodi podatak da je 27 mladih ljudi ove godine stradalo u pokušaju da napravi atraktivan selfi i da je mladima važno da impresioniraju pratioce na društ mrežama.

“Ako nemate dovoljno lajkova, fejvova… kao da ste manje vredni”, kaže ona.