in

Čekajući novu Vladu – hoće li biti manjinska, prosrpska ili pod uticajem DPS-a?

Demokratska partija socijalista podržaće novu Vladu Crne Gore da bi, kako kaže njen lider Milo Đukanović, očuvala građanski, sekularni karakter i izbegla “velikosrpski” uticaj. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić odgovara da su to izmišljotine. A poznavaoci prilika u obe zemlje kažu da je uticaja Srbije u Crnoj Gori oduvek bilo, i biće.

U danu kada je stara još padala, već su počele kalkulacije ko će podizati novu Vladu Crne Gore. Hoće li biti manjinska, prosrpska ili ponovo vlada sa uticajem stranke Mila Đukanovića, kojeg su građani na izborima 2020. godine, iz vlade sklonili.

Đukanović kaže – podržaće oni manjinsku vladu, ali ne bezuslovno.

“Samo da ne bude ta vlada zavisna od ideologije velikosrpskog nacionalizma koji ruši Crnu Goru i da ta politika ne bude dominantna u Vladi”, rekao je Đukanović.

Kao što je bila u prethodnoj. I po Crnu Goru je bila opasna misli Đukanović. Jer, Evropska unija je pasivna, ruski uticaj aktivan, a Zapadni Balkan nestabilan, primećuje on. Upravo takvo tlo, oživelo je, kaže, “velikosrpski nacionalizam”.

“Koji pod istim plaštom navodne ugroženosti Srba u regionu zapravo ruši suverenost suseda počev od Crne Gore, tako je krenulo i devedesetih godina. Dakle, to je nešto što treba sprečiti i što je, ja mislim, ne samo interes zemalja Zapadnog Balkana, nego i interes Evrope”, dodao je Đukanović.

“Njemu se još priviđaju različite stvari, još od nekih dana kada su mu se priviđali različiti snovi, samo nek nastavi tako”, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

On neka nastavi, a predsednik Srbije će, kaže, njegov “antisrpski pristup” uvek da osudi.

“Njegove izmišljotine, njegove brutalne laži o uticaju Srbije, o uticaju Srba, o tome da su Srbi maligni narod, sa malignim uticajem, zajedno sa Rusima, protiv toga ću da se borim uvek”, poručuje Vučić.

A komšije će uvek imati sumnje u namere Srbije, misli Aleksandar Popov, sve dok srpski političari budu promovisali koncept “srpskog sveta”, odnosno ujedinjenja srpskih zemalja. Uz tu promociju, priseća se Popov, u slučaju Crne Gore, bilo je i konkretnih poteza.

“Setimo se samo za vreme litija, tu je bila ne samo podrška smeni ondašnje vlasti Crne Gore, nego i skoro direktno učešće u samim litijama. Pa kad su bili I lokalni izbori u Nikšiću, tamo su u kampanji učestvovali i pojedini zvaničnici SNS-a, koji su čak i u državnoj službi”. kaže Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

Srpskog uticaja uvek je bilo i biće ga, misli novinarka Milka Tadić Mijović. A sada se, kaže ona, Crna Gora, osim sa nacionalizmom iz Beograda bori i sa onim koji dolazi iz Podgorice.

“I moram da kažem da je Đukanović, na žalost, naročito poslednjih godina svojih političkih aktivnosti, jako puno prozvodio probleme upravo zbog nacionalističke retorike koju je sam proizvodio”, smatra Milka Tadić Mijović.

I ta proizvodnja crnogorskog nacionalizma za zemlju je pogubna, misli novinarka. Ali, onom drugom, srpskom nacionalizmu potrebna, dodaje Popov.

“To se videlo i za vreme devedesetih godina kada su započinjali ratovi na ovim prostorima, da su jedni nacionalizmi doprinosili rađanju drugih i zapravo oni jedni drugima trebaju da bi se međusobno pothranjivali”, rekao je Popov.

Potrebna je i briga o dijaspori, podseća Popov, ali napominje da ta briga ne sme da preraste u mešanje u unutrašnje stvari druge, suverene, države.